Κατέρρευσε ο Hillary Step, ο διάσημος βράχος του Έβερεστ

Κατέρρευσε ο Hillary Step, ο διάσημος βράχος του Έβερεστ

Μάιος 22, 2017 - 21:44

Φωτογραφία Αρχείου - Πηγή: Phurba Tenjing Sherpa/Handout via REUTERS

Ο διάσημος βράχος Hillary Step κοντά στην κορυφή του όρους Έβερεστ είναι και επισήμως παρελθόν. Βρετανός ορειβάτης επιβεβαίωσε πως κατέρρευσε, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όσους επιχειρούν ανάβαση και κυρίως κατάβαση του βουνού.

Το Hillary Step πήρε το όνομα του από τον Sir Edmund Hillary, ο οποίος - μαζί με τον Tenzing Norgay – ήταν ο πρώτης ορειβάτης του Έβερεστ. Πιθανότητα κατέρρευσε το 2015 λόγω σεισμού στο Νεπάλ.

Ο 12 μέτρων βράχος βρισκόταν στα νοτιανατολικά του βουνού. Οι φήμες περί κατάρρευσης υπήρχαν από το 2016, όμως η πυκνή χιονόπτωση δεν επέτρεπε επιβεβαίωσή τους.

«Υπήρχαν αναφορές και πέρσι, σκαρφάλωσα τότε αλλά δεν ήμασταν σίγουροι πως ο βράχος είχε καταρρεύσει επειδή η περιοχή ήταν καλυμμένη από χιόνι. Φέτος όμως μπορώ να επιβεβαιώσω πως το Hillary Step δεν υπάρχει πλέον», είπε ο Βρετανός ορειβάτης Tim Mosedale στην Guardian.

Πιο επικίνδυνη η ορειβασία στο σημείο πλέον

Ο ορειβάτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος από την εικόνα της καταστροφής. «Ένα μέρος της ορειβατικής ιστορίας έχει εξαφανιστεί. Ακόμη και όσοι δεν ασχολούνται με την ορειβασία γνωρίζουν το όνομα του διάσημου Hillary Step», είπε.

Το Hillary Step βρισκόταν σε ύψος 8,790 μέτρων και θεωρούνταν το τελευταίο εμπόδιο για την κατάκτηση της κορυφής. Η κατάρρευση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην τοπογραφία, όπως φαίνεται από φωτογραφίες πριν και μετά.

Σύμφωνα με τον Mosedale, οι διαφορές που είδε μετά την κατάρρευση - σε σύγκριση με τις προηγούμενες πέντε φορές που βρέθηκε στο σημείο - ήταν «τεράστιες» και του δημιούργησαν έντονη ανησυχία για την ασφάλεια όσων επιχειρήσουν να κάνουν ορειβασία στο βουνό από εδώ και στο εξής.

«Είναι ευκολότερο να ανεβαίνεις στο χιόνι και πράγματι άπειροι ορειβάτες σκαρφαλώνουν λιγότερο, κάτι που το κάνει ευκολότερο για εκείνους», είπε ο Mosedale στο Planet Mountain δίνοντας μια εικόνα για τα όσα θα αντιμετωπίζουν οι ορειβάτες πλέον όμως εξήγησε πως η κατάβαση θα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη πλέον.

Πέντε νεκροί σε ένα μήνα

Τον τελευταίο μήνα έχουν χάσει την ζωή τους συνολικά πέντε άτομα. Τα δύο τελευταία θύματα είναι ένας 54χρονος Αυστραλός και ένας 48χρονος Σλοβάκος.

Ο Ενρίκο Μαρτσέτι και Βλάντιμιρ Στρμπα, αντίστοιχα, έχασαν την ζωή τους από την κακοκαιρία στο Έβερεστ.

Οι θάνατοι τους φούντωσαν τη συζήτηση για έλλειψη κανονισμών ασφαλείας στο διασημότερο βουνό του κόσμου.

από το cnn.gr