Ας καταρρίψουμε κάποιους διατροφικούς μύθους…

Ας καταρρίψουμε κάποιους διατροφικούς μύθους…

Φεβρουάριος 07, 2014 - 13:56

Μύθος: «Μπορώ να χάσω βάρος, ενώ τρώω ό,τι θέλω."
Για να επιτύχουμε απώλεια βάρους, θα πρέπει να καίμε περισσότερες θερμίδες από ό,τι καταναλώνουμε. Είναι δυνατό να τρώμε οποιοδήποτε τρόφιμο επιθυμούμε και να χάνουμε βάρος. Θα πρέπει να γίνεται περιορισμός του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά με παράλληλη αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Το κλειδί είναι ο έλεγχος της μερίδας. Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων φαγητού και η επιλογή τροφίμων χαμηλής θερμιδικής αξίας είναι ζωτικής σημασίας.

Tip: Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, μπορείτε να τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των θερμίδων και την ποσότητα της μερίδας.

Μύθος: Η παράλειψη γευμάτων είναι ένας καλός τρόπος να χάσεις βάρος.
Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό και τρώνε λιγότερες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας τείνουν να είναι βαρύτεροι από αυτούς που τρώνε τέσσερις ή πέντε φορές την ημέρα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που παραλείπουν γεύματα τείνουν να αισθάνονται πιο πεινασμένοι και να τρώνε περισσότερο από ό, τι συνήθως. Μπορεί επίσης να είναι ότι η κατανάλωση πολλών μικρών γευμάτων όλη την ημέρα βοηθά τους ανθρώπους να ελέγχουν την όρεξή τους.
Tip: Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων όλη την ημέρα με ποικιλία από υγιεινές, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες τροφές.

Μύθος: Η κατανάλωση φαγητού μετά από 8μ.μ. προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους.
Δεν έχει σημασία η ώρα της ημέρας που τρώμε κάτι. Το τι και πόσο τρώμε καθώς και πόση φυσική δραστηριότητα υπάρχει κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι που καθορίζει αν θα αυξηθεί ή θα μειωθεί το σωματικό βάρος. Το σώμα θα αποθηκεύσει την περίσσεια των θερμίδων ως λίπος οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν φάτε. 
Tip: Αν θέλετε να φάτε ένα σνακ πριν τον ύπνο, αναλογιστείτε πόσες θερμίδες έχετε καταναλώσει μέσα στην ημέρα. Προσπαθήστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα μπροστά στην τηλεόραση.

Μύθος: Τρόφιμα Χαμηλών λιπαρών σημαίνει τρόφιμα χωρίς καθόλου θερμίδες.
Τα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών είναι συχνά χαμηλότερα σε θερμίδες από ό,τι τα ολόπαχα. Αλλά πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών έχουν εξίσου πολλές θερμίδες με τα πλήρη σε λιπαρά των ίδιων τροφών ή ακόμη και περισσότερες θερμίδες. Μπορούν να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, αλεύρι, άμυλο ή βελτιωτικά γεύσης και υφής μετά την αφαίρεση του λίπους. Αυτά τα συστατικά προσθέτουν θερμίδες.
Tip: Διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες για επιπλέον πληροφορίες ανά μερίδα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος