Κατάδυση με μια ανάσα σε βάθος 121 μέτρα

Κατάδυση με μια ανάσα σε βάθος 121 μέτρα

Ιούνιος 27, 2014 - 13:54

Πάρτε μια βαθιά ανάσα. Για πόσο μπορείτε να την κρατήσετε; 30 δευτερόλεπτα,  1 λεπτό; Για τους περισσότερους το κράτημα της αναπνοής μοιάζει με βασανιστήριο, για κάποιους άλλους η αρχή ενός ταξιδιού. Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι πραγματικότητα, ο Νεοζηλανδός William Trubridge έφθασε με μια ανάσα σε βάθος 121 μέτρων , με μοναδικό εξοπλισμό μια καταδυτική στολή και με μόνη βοήθεια αυτήν των χεριών του.

Η ελεύθερη κατάδυση (free diving) είναι μια μορφή υποβρύχιας κατάδυσης χωρίς την χρήση τεχνητού μέσου όπως είναι μπουκάλες με αέρα και βασίζεται στην ικανότητα ενός δύτη να κρατήσει την αναπνοή του μέχρι να ξαναρθεί στην επιφάνεια.

Η μαγεία της ελεύθερης κατάδυσης έγκειται στο γεγονός ότι πολύ απλά ο ελεύθερος δύτης αξιοποιεί το φυσικό του καταδυτικό ένστικτο. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι για τους πρώτους εννέα μήνες της ζωής μας, είμαστε περικυκλωμένοι από νερό.  Στην ουσία ελεύθερη κατάδυση δεν είναι μια αναζήτηση για το βάθος ή την αντοχή, αλλά μια εμπειρία επικοινωνίας με το σώμα μας  και τον εσωτερικό μας κόσμο.  Στο ολιγόλεπτο αυτό ταξίδι ο ελεύθερος δύτης αφήνει τις έγνοιες της καθημερινότητας στην επιφάνεια και αφήνετε στο απόλυτο αίσθημα της ελευθερίας.  Φυσικά κάθε ελεύθερος δύτης που σέβεται τον εαυτό του έχει γνώση και τηρεί με ευλάβεια τους κανόνες ασφαλείας, που μπορεί να μάθει μέσα από ένα σχολείο ελεύθερης κατάδυσης.

Η Κύπρος αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη της ελεύθερης κατάδυσης. Υπάρχουν πληθώρας επιλογές από φυσικούς και τεχνητούς ύφαλους που μπορεί κάποιος να αναζητήσει τις ομορφιές της υποβρύχιας ζωής του τόπου μας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε και η αγωνιστική ελεύθερη κατάδυση στο νησί μας. Το 2005 ιδρύθηκε η AIDA CYPRUS, η ομοσπονδία που έχει σαν σκοπό την σωστή ανάπτυξη του συναρπαστικού αυτού αθλήματος σε ολόκληρο το νησί εκπροσωπώντας την Κύπρο σε παγκόσμιους αγώνες (Περισσότερες πληροφορίες www.aidacyprus.com).

Την ερχόμενη Κυριακή 29 Ιουνίου η σχολή ελεύθερης κατάδυσης Free2Dive - Savvas Savva  διοργανώνει τον αγώνα ελεύθερης κατάδυσης CYPRUS SUMMER GAMES 2014 στην Λεμεσό. Στο συγκεκριμένο αγώνα θα γίνει και η επιλογή των αθλητών που θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στην Σαρδηνία της Ιταλίας τον προσεχή Σεπτέμβριο και σας προσκαλεί να έρθετε να γνωρίσετε από κοντά το άθλημα.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο σκάφος CREON της EDT Offshore κοντά στα παράλια της Λεμεσού απέναντι από την περιοχή «δασούδι» . Ο αγώνας ξεκινά στις 9:00 πμ και από τις 7:30 μέχρι 10:30 πμ φουσκωτά σκάφη θα μεταφέρουν αθλητές και κοινό από την παραλία στο σκάφος της EDT Offshore . Η μεταφορά και η είσοδος για το κοινό είναι ΔΩΡΕΑΝ για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της σχολής στο freedivingcyprus.com .

Από το sigmalive.com