Καρνάζης: «Εξερευνώ τα άκρα»

Καρνάζης: «Εξερευνώ τα άκρα»

Σεπτέμβριος 18, 2014 - 17:22

Στη χώρα μας βρίσκεται για δεύτερη διαδοχική χρονιά ο Ντιν Καρνάζης, προκειμένου να πάρει μέρος στο «Navarino Challenge» στη Μεσσηνία.

Ο 52χρονος υπερμαραθωνοδρόμος, ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού «Time» με τους εκατό ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, έχει ως στόχο να στείλει μήνυμα υπέρ του υγιεινού τρόπου ζωής και κατά της παιδικής παχυσαρκίας. «Η υγεία είναι ο πλούτος μας. Πρέπει να κάνουμε την υγεία κορυφαία προτεραιότητά μας, όπως οτιδήποτε άλλο στη ζωή μας», ανέφερε σχετικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εν συνεχεία, εξέφρασε την ανησυχία του για τις διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας: «Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά με τα θέματα της οικονομίας, αλλά έρχεται αντιμέτωπη και με ακόμα ένα πρόβλημα, την παιδική παχυσαρκία. Η χώρα καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στο πρόβλημα αυτό, στην επίλυση του οποίου θέλω να βοηθήσω. Τα παιδιά είναι το μέλλον. Δεν μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά για άσκηση και υγιεινή διατροφή εάν δεν τους δώσεις το παράδειγμα. Θέλω να δώσω το καλό παράδειγμα και να ενθαρρύνω γονείς και παιδιά, ώστε να κερδίσουν πίσω την υγεία τους».

Ο Καρνάζης έχει διανύσει, στην καριέρα του, απόσταση 560 χιλιομέτρων σε ογδόντα ώρες χωρίς ύπνο και έχει τρέξει μαραθώνιο σε καθεμία από τις πενήντα πολιτείες των ΗΠΑ, σε πενήντα διαδοχικές ημέρες, ενώ έχει αγωνιστεί και στις επτά ηπείρους, από τους -25 βαθμούς Κελσίου στο Νότιο Πόλο έως τους 49 βαθμούς Κελσίου στην Κοιλάδα του Θανάτου στηΝεβάδα. «Το εύκολο μονοπάτι δεν μου ταιριάζει. Μου αρέσουν οι προκλήσεις και οι δυσκολίες. Μου αρέσει να εξερευνώ τα άκρα», τόνισε για τις εμπειρίες του. Από όλες τις διαδρομές, όμως, εκείνη που θυμάται περισσότερο ήταν η ημέρα που έτρεξε παρέα με τη δεκάχρονη κόρη του μια απόσταση μόλις δέκα χιλιομέτρων στο Σαν Φρανσίσκο: «Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά που να είναι ενεργά και υγιή. Για αυτό και εμείς οι γονείς πρέπει να δίνουμε το παράδειγμα».

Κλείνοντας, ο Ελληνοαμερικανός αθλητής που έχει καταγωγή από την Αρκαδία από την πλευρά του πατέρα του και από τηνΙκαρία από τη μητέρα του ενώ πήγε σε ελληνικό σχολείο στο Λος Άντζελες, δεν παρέλειψε να δηλώσει υπερήφανος για τις ομορφιές της χώρας μας: «Δεν υπάρχει κανένα μέρος στον κόσμο σαν την Ελλάδα. Υπάρχει μια μαγεία που τη νιώθεις από τη στιγμή που κατεβαίνεις από το αεροπλάνο. Και τη μαγεία αυτή θέλω να διαδώσω σε όλο τον κόσμο». Το «Navarino Challenge» θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 21 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει διαδρομές 15 χιλιομέτρων στην Καλαμάτα και ημιμαραθωνίου, ενός και πέντε χιλιομέτρων, στο «Costa Navarino».

από το onsports.gr