Κάντε το σχεδιασμό γευμάτων απλή υπόθεση

Κάντε το σχεδιασμό γευμάτων απλή υπόθεση

Ιούνιος 16, 2011 - 13:12

4 βήματα για προγραμματισμό γευμάτων και «υγιεινού» καταλόγου τροφίμων
Χωρίς τη λίστα για ψώνια η επίσκεψη στο σούπερ-μάρκετ ή το παντοπωλείο είναι αναποτελεσματική. Μερικές φορές ακόμα και με μία λίστα στο χέρι μπορεί να βρεθούμε σε κατάσταση ..σύγχυσης, κάνοντας βόλτες στους διαδρόμους των καταστημάτων τροφίμων.

Η οργάνωση μίας λίστας αγορών μπορεί να εξομαλύνει  την κατάσταση και τις αγορές τροφίμων, αλλά και να κάνει την υπόθεση «μαγειρική» πιο αποτελεσματική.

Είτε πάτε για ψώνια μίας ημέρας είτε επτά ημερών, είτε ψωνίζετε μόνο για τον εαυτό σας, είτε έχετε φιλοξενούμενους  η διαδικασία σχεδιασμού είναι η ίδια.
Τα ακόλουθα βήματα θα βοηθήσουν να προγραμματίσετε υγιεινό φαγητό, να δημιουργήσετε μια οργανωμένη λίστα, καθώς και να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα.

4 Βήματα για μια υγιεινή και οργανωμένη λίστα αγοράς τροφίμων

Βήμα 1: Κρατάτε «τρέχουσα» λίστα. Έχετε πάντα μία λίστα και ένα στιλό στην κουζίνα. Ένας μικρός μαυροπίνακας μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος. Όταν τελειώσει κάποιο τρόφιμο στην κουζίνα, το σημειώνετε. Αυτό θα σας αποτρέψει από φαινόμενο τύπου «..φτιάχνω ένα φαγητό, αλλά μου λείπει το τάδε μυρωδικό ή τρόφιμο, πρέπει να πάω ή να στείλω κάποιον να το αγοράσει..». Με την τρέχουσα λίστα θα γλιτώσετε από τον κόπο της αναζήτησης στα ντουλάπια ή της εκ νέου επίσκεψης στο κατάστημα τροφίμων.
Κάντε αυτό μια συνήθεια για όλους στο σπίτι σας, ακόμα και τα παιδιά μπορεί να βοηθηθούν.

TIP: Εάν η συσκευασία του τροφίμου είναι άδεια μην την ρίξετε στον κάδο ανακύκλωσης (προτιμότερα) ή στα σκουπίδια, μέχρι να την καταγράψετε στη λίστα. Όταν είστε απασχολημένοι στην κουζίνα, μπορεί να είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεχάσετε το τρόφιμο που προορίζατε να προσθέσετε στη λίστα, όταν το χάσετε από την οπτική σας επαφή.  Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και για άλλα βασικά είδη οικιακής χρήσης, όπως το χαρτί τουαλέτας, τη σκυλοτροφή κα

Βήμα 2: Σχεδιάστε τα γεύματά σας. Ο σχεδιασμός των γευμάτων γίνεται πολλές φορές με γνώμονα το πόσοι θα έρθουν στο σπίτι και το πόσο συχνά πηγαίνετε στο κατάστημα και το μανάβικο.  Ωστόσο, αυτό το βήμα θα πρέπει να προηγείται της αγοράς τροφίμων. Αφιερώστε κάποιο χρόνο, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για τον προγραμματισμό των γευμάτων σας.
Εδώ είναι μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν σχεδιάζετε τα γεύματά σας:
Πρόγραμμα-Υποχρεώσεις. Κοιτάξτε το ημερολόγιο της εβδομάδας σας. Έχετε μια δύσκολη επαγγελματικά εβδομάδα; Θα φάτε πολλές φορές εκτός σπιτιού; Πόσες φορές θα μπορέσετε να μαγειρέψετε ή να σας μαγειρέψουν στο σπίτι; Καθίστε λοιπόν και υπολογίστε το διαθέσιμο χρόνο. Κάποιες μέρες μπορεί να έχετε μόνο 30 λεπτά διαθέσιμα να φάτε και να μαγειρέψετε. Την επόμενη ημέρα, ίσως χρειαστείτε περισσότερο χρόνο για να δοκιμάσετε μια νέα συνταγή. Μπορεί να χρειαστεί  να επιλέξετε μια ποικιλία από γρήγορες συνταγές, γεύματα με «αποφάγια», «απομεινάρια» μίας προηγούμενης ημέρας, μέσα σε μία δροσερή σαλάτα ή ένα δροσερό ριζότο.

TIP: πάντα να έχετε σχεδιασμένο να υπάρχει ένα γρήγορο γεύμα, του οποίου τα υλικά έχετε ήδη προμηθευτεί, ώστε να αντιμετωπίσετε επείγουσες καταστάσεις και να εξοικονομήσετε χρήμα (μη παραγγέλνοντας «έτοιμο» φαγητό)

Επισκέψεις-Φιλοξενούμενοι. Προσαρμόστε το σχέδιο δράσης σε σχέση με το αν έχετε επισκέψεις, τόσο ως προς την ποσότητα (πόσα άτομα), όσο και ως προς το είδος (σύμφωνα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις- αλλεργίες που πιθανώς υπάρχουν).
Κουπόνια-Προσφορές.  Αν ψωνίσετε κάτι που βρήκατε σε έκπτωση και δεν ξέρετε τι να το κάνετε και πώς να το χρησιμοποιήσετε, μάλλον δεν εξοικονομήσατε χρήματα! Μερικοί αποφασίζουν και σχεδιάζουν την εβδομαδιαία αγορά τροφίμων, άρα και μαγειρικής,  με βάση τις προσφορές που υπάρχουν. Άλλοι προτιμάνε πρώτα να σχεδιάσουν τι θα καταναλώσουν την επόμενη εβδομάδα και ύστερα ψάχνουν για τις προσφορές, που θα κάνουν πιο φτηνές τις αγορές τους. Εσείς αποφασίστε ποια μέθοδος λειτουργεί για εσας καλύτερα. Αγοράστε τρόφιμα που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε σίγουρα και όχι αυτά που είναι απλά σε προσφορά. Να θυμάστε ότι πολλά κουπόνια και προσφορές χρησιμοποιούνται για την προώθηση «ανθυγιεινών» και «έτοιμων» τροφίμων, οπότε να είστε φειδωλοί απέναντί τους..
Εποχή. Τρώτε, άρα και ψωνίζετε, τρόφιμα εποχικά. Να είστε ενημερωμένοι για το ποια τρόφιμα είναι στην εποχή τους (μπορείτε να βρείτε τέτοιες λίστες στο διαδίκτυο). Τρώγοντας εποχικά καταφέρνετε να τρώτε πιο υγιεινά (τα τρόφιμα στην «εποχή» τους είναι πιο θρεπτικά), πιο φθηνά και ενδεχομένως έτσι υποστηρίζετε τους τοπικούς παραγωγούς.

Βήμα 3:Συγκεντρώστε τις συνταγές σας. Τώρα που έχετε προγραμματίσει α γεύματά σας με βάση τον χρόνο, τη γεύση, την εποχή και τις προσφορές, ήρθε η ώρα να συγκεντρώσετε τις συνταγές σας. Αυτό θα είναι πολύ πιο εύκολο αν κρατάτε τις συνταγές σας οργανωμένα. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα βασικό πρότυπο για όλες τις συνταγές. Κατηγοριοποιήστε τις συνταγές με βάση τον απαιτούμενο χρόνο, την εποχή, το είδος της «κουζίνας» ή οποιαδήποτε άλλη παράμετρο θεωρείτε χρήσιμη.  Έτσι πετυχαίνετε αποτελεσματικότερο προγραμματισμό ως προς τα υλικά που χρειάζεται το εκάστοτε φαγητό-γεύμα.

Βήμα 4: Δημιουργήστε τη δική σας λίστα αγοράς. Καθίστε με την τρέχουσα λίστα (Βήμα 1), το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σας (Βήμα 2) και τις συνταγές σας (Βήμα 3) και δημιουργήστε ένα οργανωμένο κατάλογο που θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε στο κατάστημα. Μπορείτε να αποφύγετε τα πέρα δώθε μέσα στο κατάστημα, διαχωρίζοντας τη λίστα σας σε τμήμα μαναβικής/ αρτοποιείο/ κρεοπωλείο/ ντελικατέσσεν (εξειδικευμένα ή «ιδιαίτερα» τρόφιμα). Ρυθμίστε τη λίστα σας με βάση τις προτιμήσεις σας και μην ξεχάσετε να επισυνάψετε τα κουπόνια σας στη λίστα πριν πάτε στο κατάστημα!
Μόλις γυρίσετε στο σπίτι από το κατάστημα, τοποθετήστε σωστά τα τρόφιμα στα ντουλάπια, στο ψυγείο, την αποθήκη. Σε κάθε ένα από αυτά έχετε την ειδική θέση, ανά κατηγορία τροφίμου, ώστε η έλλειψη κάποιου τροφίμου να διαφανεί (λόγω της απουσίας του από το ανάλογο ράφι), αλλά και να επιτευχθεί εξοικονόμηση χρόνου.

Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες .. είμαστε πάντα ικανοί να διαμορφώνουμε ένα υγιεινό μενού, αρκεί να έχουμε ορθό προγραμματισμό!
Όντας οργανωμένοι, εξοικονομούμε χρήμα και χρόνο, μαγειρεύουμε υγιεινά, μέσα από μια εμπεριστατωμένη λίστα τροφίμων.

Ο προγραμματισμός είναι ελευθερία !!!

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Γενικός Γραμματέας Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων