Καβγάς στην κορυφή του κόσμου

Καβγάς στην κορυφή του κόσμου

Απρίλιος 29, 2013 - 20:26

«Τρομακτικό» χαρακτήρισε ένας ορειβάτης το όλο σκηνικό που εκτυλίχθηκε μεταξύ δύο Ευρωπαίων ορειβατών και Νεπαλέζων βοηθών σέρπα στο όρος Έβερεστ. Η συμπλοκή ήταν αρκετά άσχημη ώστε να αναγκάσει την αστυνομία του Νεπάλ να διενεργήσει έρευνα. Ο καβγάς σημειώθηκε σε υψόμετρο 7.470 μέτρων, όταν ο Ελβετός αλπινιστής και κάτοχος εθνικού ρεκόρ, Ούλι Στεκ, και ο Ιταλός, Σιμόνε Μόρο, πλησίαζαν στην κατασκήνωση νούμερο 3.

Αμερικανός αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οι σέρπα ζήτησαν από τους Στεκ και Μόρο να περιμένουν λίγο μέχρις ότου να προετοιμάσουν τα απαραίτητα σχοινιά για τη διαδρομή. Οι Ευρωπαίοι, όμως, αγνόησαν τις οδηγίες τον σέρπα και συνέχισαν. Ο αυτόπτης μάρτυρας θυμάται: «Οι Σέρπα ζήτησαν από την ομάδα των αλπινιστών να μην περάσει μπροστά τους την ώρα έφτιαχναν τα σχοινιά. Και ξαφνικά έπεσε ένα κομμάτι πάγου και χτύπησε έναν σέρπα. Κι αυτό εξόργισε τους Νεπαλέζους οδηγούς». Εκείνη τη στιγμή επικράτησε η λογική, αλλά οι σέρπα δεν είχαν ξεθυμάνει. Αργότερα οι σέρπα συγκέντρωσαν δυνάμεις και μια μεγάλη ομάδα εξ αυτών επιτέθηκε κατά των αλπινιστών με πέτρες. Οι αλπινιστές βγήκαν από τις σκηνές τους και πιάστηκαν στα χέρια με τους Νεπαλέζους.

Ο αρμόδιος αρχηγός της αστυνομίας του Σολουκχούμπου, Σιτάραμ Κάρκι, ο οποίος έχει την ευθύνη ελέγχου του υψηλότερου βουνού στον κόσμο, δήλωσε ότι παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστες οι συνθήκες του συμβάντος και τόνισε, ότι οι έρευνες δυσχεραίνονται από τη δύσκολη επικοινωνία με την κατασκήνωση σε υψόμετρο περίπου 8.000 μέτρων. Η εφημερίδα Himalayan Times αναφέρει πάντως, ότι κάθε πλευρά παρουσιάζει τη δική της εκδοχή. Οι ξένοι ορειβάτες δηλώνουν, ότι οι σέρπα τους επιτέθηκαν χωρίς λόγο. Αντίθετα οι Νεπαλέζοι ισχυρίζονται, ότι οι αλπινιστές τους ενοχλούσαν κατά την εργασία τους και ότι ο Μόρο τους απείλησε. Ο Ιταλός θα προσπαθήσει πάντως να κατακτήσει την κορυφή του Έβερεστ, ενώ ο Στεκ επέστρεψε ήδη στην κοιλάδα και περιμένει την πτήση για το Κατμαντού. Στεκ και Μόρο ανήκουν στους πιο φημισμένους αλπινιστές στον κόσμο. Ο Ελβετός είναι ονομαστός κυρίως για την ταχύτητα με την οποία πραγματοποιεί απαιτητικές αναβάσεις, ενώ ο Μόρο αναρριχήθηκε αυτόν τον χειμώνα σε αρκετά βουνά της κατηγορίας των 8.000 μέτρων.

Λ.Χ.

Από το athensvoice.gr