Η ...μόδα του Base Jump!

Η ...μόδα του Base Jump!

Μάρτιος 22, 2011 - 16:17

Το base jump είναι άλμα με αλεξίπτωτο από σταθερή βάση στο κενό. Τα τελευταία χρόνια το youtube και vimeo έχουν γεμίσει με video από "τρελούς" που κάνουν άλματα από ουρανοξύστες, γκρεμούς, γέφυρες κτλ. Τα περισσότερα άτομα που ασχολούνται με το base jump έχουν χρόνια εμπειρία στο skydive και στην συνέχεια... αποφάσισαν να κυνηγήσουν λίγο παραπάνω αδρεναλίνη γιατί το "απλό" άλμα δεν ήταν αρκετό πλέον. 

Στο base jump υπάρχουν θέματα με το νόμο. Χρειάζονται άδειες ανάλογα με το σημείο που θα γίνει το άλμα και την περιοχή που θα προσγειωθεί ο αλεξιπτωτιστής. Φυσικά το base jump αποτελεί απαγορευμένη λέξη στις περισσότερες σχολές skydive αφού δεν υπάρχουν κανόνες ασφαλείας και μελέτη για τα σημεία που γίνεται το άλμα.

Για την ιστορία το πρώτο base jump έγινε το 1912 από τον Franz Reichelt από το πρώτο διάζωμα του Πύργου του Άιφελ για να δοκιμάσει την εφεύρεση του, (κάτι σαν αλεξίπτωτο-παλτό). Η κατάληξη ήταν ...τραγική. Ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη προσπάθεια με αλεξίπτωτο και ο Reichelt είχε ξεγελάσει τις αρχές λέγοντας ότι θα έκανε το πρώτο δοκιμαστικό με μια κούκλα!

Ο όρος "B.A.S.E." χρησιμοποιήθηκε από τον Carl Boenish την γυναίκα του Jean Boenish, τον Phil Smith, και τον Phil Mayfield. Ο Carl προχώρησε ένα βήμα παραπάνω με το BASE jumping αφού το 1978 βιντεοσκόπησε τα πρώτα BASE jumps με την χρήση νεότερων "ram-air" αλεξιπτώτων. Τα ram air είναι τα "μοντέρνα" αλεξίπτωτα που έδωσαν την δυνατότητα ελέγχου της ταχύτητας και της κατεύθυνσης (σε αντίθεση με τα παλαιού τύπου στρογγυλά όπου δεν υπήρχε - ή ήταν ελάχιστα δυνατό).

Θα επανέρθουμε στο base jumping με άρθρα και βίντεο από base jumps στην Ελλάδα!

Ακολουθεί γνωστό βίντεο το οποίο έχει περισσότερες από 15 εκατομμύρια προβολές στο vimeo! Οι κασκαντέρ εδώ χρησιμοποιούν wingsuit (στολές με φτερά) για περισσότερη αντίσταση στον αέρα και περισσότερο χρόνο πτήσης. 

vimeo://v/1778399