Η «Αεροπορικός εξοπλισμός» παρουσίασε το νέο αλεξίπτωτο για διασώστες και ειδικές δυνάμεις

Η «Αεροπορικός εξοπλισμός» παρουσίασε το νέο αλεξίπτωτο για διασώστες και ειδικές δυνάμεις

Οκτώβριος 24, 2013 - 13:02

Αλεξίπτωτο για επεμβάσεις σε ακραίες συνθήκες παρουσίασε στην έκθεση Interpolitech 2013 η ρωσική εταιρεία Aviacionnoe oborudovanie. Το μοναδικό σύστημα μεταμόρφωσης επιτρέπει τη μετατροπή ενός συνηθισμένους αλεξίπτωτου σε ειδικό μέσο για πτώσεις σε ακραίες συνθήκες από οριακά χαμηλό ύψος.

Το νέο σχέδιο έχει την κωδική ονομασία D-10P. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, είναι παραλλαγή του συστήματος D-10, αλεξίπτωτου, το οποίο χρησιμοποιούν στις Αερομεταφερόμενες Ειδικές Δυνάμεις (ΑΕΔ). Το αλεξίπτωτο ΑΕΔ έχει δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου και είναι αξιόπιστο. Δεν ταιριάζει όμως για πτώσεις από αεροσκάφος, το οποίο πετάει σε ύψος 200 – 4000 μέτρων. Το νέο σύστημα με υποχρεωτικό άνοιγμα επιτρέπει τις πτώσεις από ύψος 50 μέτρων, όταν ο αλεξιπτωτιστής βρίσκεται στο αέρα μόλις για 6 – 7 δευτερόλεπτα. Το «κλασσικό» αλεξίπτωτο δεν προλαβαίνει να ανοίξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Aviacionnoe oborudovanie, Μαξίμ Κουζιούκ, αναφέρθηκε στις πιθανές χρήσεις του αλεξίπτωτου D-10P:

Το αλεξίπτωτο αυτό προορίζεται ειδικά για πτώσεις από ελικόπτερα, και συγκεκριμένα από χαμηλό ύψος. Αυτό χρειάζεται σε ειδικές επιχειρήσεις είτε διάσωσης, όταν η προσγείωση του ελικοπτέρου είναι αδύνατη. Σε δυσπρόσιτα σημεία, όπου θα απαιτείται ακριβής πτώση του αλεξιπτωτιστή σε συγκεκριμένο μέρος, προκειμένου να αποφύγει εστίες φωτιάς και πλήθος άλλων εμποδίων.

Οι κατασκευαστές προέβλεψαν τη δυνατότητα της γρήγορης μετατροπής του κλασσικού αλεξίπτωτου D-10 σε D-10P και το αντίστροφο. Οιωνεί παραγγελιοδόχος της ελπιδοφόρου καινοτομίας μπορεί να είναι οι Ειδικές Δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και οι διασώστες, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό. Προς το παρόν δεν υπάρχουν αντίστοιχα αλεξίπτωτα με αυτό. Σύμφωνα με τον Μαξίμ Κουζιούκ, το ελάχιστο ύψος για τα ξένα αλεξίπτωτα με υποχρεωτικό άνοιγμα είναι τα 150 μέτρα. Τρεις φορές μεγαλύτερα από το ρωσικό D-10P. Για το λόγο αυτό ο γενικός διευθυντής της Aviacionnoe oborudovanie, υπολογίζει πως το προϊόν της εταιρείας του θα προκαλέσει το ενδιαφέρον των ξένων ειδικών:

Ειδικά εκείνες οι χώρες, στις οποίες υπάρχει μεγάλος αριθμός ελικοπτέρων MI-8. Είναι πολύ διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο – είναι το ιδανικό μέσο για πτώσεις. Είναι η Ινδία, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και πλήθος άλλων χωρών, η Λατινική Αμερική. Βλέπουμε μεγάλες προοπτικές πωλήσεων αυτού του συστήματος.

Πέρσι, το αλεξίπτωτο D-10P πέρασε με επιτυχία όλες τις δοκιμές τόσο με ομοιώματα, όσο και με ανθρώπους. Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του ρωσικού αλεξίπτωτου.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_10_24/247646413/