Έρχεται το «snowboard της ασφάλτου» (Photo & Video)

Έρχεται το «snowboard της ασφάλτου» (Photo & Video)

Ιούνιος 27, 2013 - 15:59

Το χαρακτηρισμό «snowboard της ασφάλτου» χρησιμοποιούν οι εφευρέτες του Scrooser, περιγράφοντας το πώς κινείται στον δρόμο.

Το ηλεκτρικό δίτροχο με τα φαρδιά αλά Batpod λάστιχα που βλέπετε έχει μια ιδιαιτερότητα. Κινείται μεν όπως ένα συμβατικό πατίνι, με την ενέργεια του αναβάτη, αλλά φορά ενσωματωμένο στον πίσω τροχό ένα ηλεκτροκινητήρα που αντιλαμβάνεται την ώθηση του ποδιού και την... «επιβραβεύει».
Σχεδιασμένο στη Γερμανία, το Scrooser κινείται από έναν κινητήρα «παρόρμησης». Πρακτικά πρόκειται για ένα ηλεκτρικό μοτέρ 1.000 watt ενσωματωμένο στον αφαλό του πίσω τροχού, που ενισχύει τις ωθήσεις των ποδιών του αναβάτη.

Μόλις νιώσει ότι το σπρώξιμο του εδάφους επιταχύνει το μικροσκοπικό δίτροχο ταχύτερα από τα 3 χλμ ανά ώρα, το μοτέρ εμπλέκεται και προσθέτει τη δική του δύναμη, τετραπλασιάζοντας τη δύναμη του αναβάτη. Έπειτα το πατίνι ρολάρει ελεύθερα μέχρι να σταματήσει, ή να δεχτεί την επόμενη ώθηση.
Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 25 χλμ ανά ώρα και για τις περιπτώσεις που κινείσαι σε κατηφόρα υπάρχει μια χαμηλή σέλα.
Όταν πρέπει να σταματήσει, η ενεργοποίηση των μικροσκοπικών μηχανικών δισκόφρενων-μαργαρίτες σβήνει και τον κινητήρα.

Το πλαίσιο είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο και το σύνολο φτάνει να ζυγίζει 28 κιλά, πράγμα που κάνει  δύσκολη τη μετακίνησή του με τα χέρια. Το μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους οφείλεται στην μπαταρία που κρύβεται μέσα στο πάτωμα, αλλά και στον ηλεκτροκινητήρα και τα στρουμπουλά batmobil λάστιχα

Η μπαταρία των 48 volt είναι ιόντων λιθίου και έχει χωρητικότητα 20Ah που θεωρητικά μπορεί να προσφέρει αυτονομία ως και 55 χλμ. Ωστόσο αυτή εξαρτάται κυρίως από τη προσπάθεια που είναι διατεθειμένος να καταβάλει ο αναβάτης.
Η μπαταρία φορτίζει πλήρως σε τρεις ώρες.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά του scrooser είναι τα LED φώτα ημέρας, το λουκέτο ασφαλείας ενσωματωμένο στο σκελετό και η κλειδαριά τιμονιού. Αναρτήσεις δεν έχει, όμως τα μπαλονέ λάστιχα απορροφούν πολλούς από τους κραδασμούς.
Για όσους έχουν δίτροχη εμπειρία το πιο μεγάλο ερωτηματικό αιωρείται πάνω από τα μπαλονολάστιχα, στο πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά του λιλιπούτειου οχήματος.

Η ασάφεια στην κύλιση ενδεχομένως είναι ένα θέμα, αν και στις ταχύτητες που θα κινείται περισσότερο διασκεδαστικό θα είναι το φαινόμενο. Σοφά και για αυτό το λόγο η γεωμετρία του τιμονιού προσδίδει έντονα χαρακτηριστικά ευστάθειας με γωνία caster ασυνήθιστα μεγάλη.

Στα αρνητικά τους μπορεί κανείς να μετρήσει, εκτός του βάρους, και την αυξημένη αντίσταση κύλισης, όμως οι αναβάτες που κάνουν το pitch στο πολύ νεανικό και ενθουσιώδες βίντεο, ισχυρίζεται πως είναι αυτά ακριβώς που δίνουν στο Scrooser την αίσθηση snowboard και το συνδέουν με την εμπειρία κινήσεων που έχει η νέα γενιά από τα αντισυμβατικά sport της όπως wakeboard, skateboard κ.λπ.
Οι σχεδιαστές του Scroose ξεκίνησαν πρόσφατα μια καμπάνια στο Kickstarter για να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που θα τους επιτρέψουν να το βγάλουν στην παραγωγή.

Σίγουρα είναι ένα ρίσκο στην παρούσα φάση, όμως πιστεύουμε ότι εφόσον κυκλοφορήσει, το Scrooser θα είναι όντως ένας από τους πιο cool τρόπους αστικής μετακίνησης.
Δείτε στο βίντεο τους δημιουργούς και το Scrooser σε δράση...

Πηγή: newsbeast.gr

youtube://v/kLNN9X-00kU