«Drops of breath»: Χορευτικές καταδύσεις σε υποθαλάσσιο αμφιθέατρο

«Drops of breath»: Χορευτικές καταδύσεις σε υποθαλάσσιο αμφιθέατρο

Αύγουστος 14, 2015 - 12:49
Date: 
25/09/2015

Στον βυθό του Σουνίου θα πραγματοποιηθεί «η πρώτη στον κόσμο ζωντανή υποβρύχια χορευτική περφόρμανς στην ανοιχτή θάλασσα και με υποβρύχιο κοινό».

Μια ομάδα δυτών αναδύεται σιγά σιγά στην επιφάνεια της θάλασσας. Αφού πάρουν τις απαραίτητες ανάσες, βγάζουν τ' ακουστικά που φοράνε στ' αφτιά τους, από τα οποία παίζει μελωδική μουσική, και κάνουν ένα πηγαδάκι. 

Συζητούν χαμηλόφωνα και που και που ακούγονται λέξεις όπως χορογραφία, κίνηση, νερό, περφόρμανς, θεατές. Λίγα λεπτά αργότερα, βυθίζονται και πάλι και χάνονται από τον ορίζοντα. 

Δεν πρόκειται για ερευνητές που έχουν αναλάβει κάποια αποστολή αλλά για χορευτές, πρωταγωνιστές της υποβρύχιας παράστασης χορού «Drops of breath», που έχουν μπει στην τελική ευθεία στις πρόβες τους. 

Η παράσταση είναι προγραμματισμένη ν' ανεβεί στις 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου στο Σούνιο, κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, σε ένα υποθαλάσσιο αμφιθέατρο στον βυθό της περιοχής, συνοδεία πρωτότυπης μουσικής. Το μήνυμα που συνοδεύει τις κινήσεις των χορευτών είναι το «είμαστε όλοι ίσοι κάτω από το νερό». 

Το αποδεικνύουν και οι ίδιοι με τις ερμηνείες τους, μιας και από τους 14 συνολικά επαγγελματίες που συμμετέχουν στην παράσταση και προέρχονται από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία, οι τρεις έχουν αναπηρίες ενώ στο πρότζεκτ λαμβάνουν μέρος και παιδιά. 

«Ολοι αναπνέουμε, ξένοι, Ελληνες, παιδιά, άτομα με αναπηρίες, μοιραζόμαστε το ότι ήμασταν στη μήτρα της μητέρας μας περικυκλωμένοι από το νερό. Αυτό είναι το κόνσεπτ της παράστασης» δηλώνει η Αποστολία Παπαδαμάκη, για να τη συμπληρώσει η Γαλλίδα Σοφί Μπουλμπουλιάν: «Και στην κατάδυση δεν είσαι ποτέ μόνος. Είσαι πάντα με έναν παρτενέρ κι αυτό παραπέμπει στο ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον πλανήτη». Οι δυο τους είναι οι χορογράφοι της παράστασης και ο ιθύνων νους πίσω από κάθε λεπτομέρειά της. 

Η ιδέα της υποβρύχιας περφόρμανς τους γεννήθηκε πριν από δύο χρόνια κι έκτοτε ξόδεψαν χρόνο, χρήμα και αρκετή ενέργεια προσπαθώντας να την υλοποιήσουν. «Μια μέρα ενώ κάναμε κατάδυση με τη Σοφί, παρατηρήσαμε τον δάσκαλό μας Τάσο Παπαπάνο που είχε έναν συγκεκριμένο τρόπο να κινείται κάτω από το νερό και μια συγκεκριμένη σχέση με το νερό. Δεν είχε να κάνει τόσο με το ότι κινιόταν ωραία αλλά με το ότι γινόταν ένα με το νερό. Βλέποντάς τον λοιπόν, λειτούργησε σαν πηγή έμπνευσης για μας» αναφέρει η χορογράφος.

ΔΕΚΑ ΣΚΗΝΕΣ. Οπως κάθε περφόρμανς, έτσι κι αυτή διαθέτει συγκεκριμένη δομή, κι ας είναι κάτω από το νερό. «Η δομή στη χορογραφία περιλαμβάνει δέκα σκηνές. Κάθε σκηνή έχει όνομα. Ξεκινάμε με μια μεταφορά του Big Bang για να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε όλοι ένα με τη φύση και όλα συνδέονται» υποστηρίζει η Αποστολία. Παρ' όλ' αυτά, λόγω της ιδιαιτερότητας της παράστασης, οι χορευτές μαζί με την κινησιολογία έπρεπε να αποκτήσουν και γνώσεις κατάδυσης. «Αρχικά ο Τάσος τούς εκπαίδευσε ώστε να πάρουν το δίπλωμα της κατάδυσης και μετά συνέχισε προκειμένου να αποκτήσουν συγκεκριμένες ικανότητες πλευστότητας κάτω από το νερό» τονίζει η ελληνίδα χορογράφος. 

Πέρα από τον υποβρύχιο χαρακτήρα της 40λεπτης παράστασης που ομολογουμένως είναι πρωτότυπος, οι καινοτομίες δεν σταματούν εδώ αλλά επεκτείνονται μέχρι και τους θεατές. «Υπάρχουν χορευτικές περφόρμανς κάτω από το νερό, σε ενυδρεία κυρίως. Αυτή είναι η πρώτη ζωντανή στην ανοιχτή θάλασσα και με υποβρύχιο κοινό σε όλο τον κόσμο» υποστηρίζει η Αποστολία. 

Το κοινό λοιπόν θα μπορεί να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα από τρεις διαφορετικές θέσεις: υποβρυχίως φορώντας καταδυτική στολή σε βάθος 6 μέτρων, στην επιφάνεια της θάλασσας με μάσκα και αναπνευστήρα και στην ακτή μέσω γιγαντοοθόνης όπου θα προβάλλονται πλάνα από τις ερμηνείες των χορευτών. «Το κοινό που θα κάνει τις καταδύσεις θα πρέπει να έχει το κατώτατο δίπλωμα κατάδυσης, το οποίο αποκτάται έπειτα από ένα μόλις μάθημα. Θα κάθονται στο υποβρύχιο αμφιθέατρό μας. 

Οσοι θα είναι στην επιφάνεια, θα βλέπουν τα πάντα από πάνω, οπότε θα έχουν διαφορετική οπτική της χορογραφίας, κάτι που είναι μεγάλη πρόκληση γιατί ό,τι κάνουμε πρέπει να είναι ορατό τόσο από το κοινό που κάθεται στον βυθό όσο και από όσους επιπλέουν στην επιφάνεια και τους άλλους στη στεριά. Γι' αυτούς στη στεριά θα κάνουμε ειδικά πλάνα και όχι στατικά, ώστε να έχουν την αίσθηση ότι συμμετέχουν στη χορογραφία» υπογραμμίζει η Αποστολία.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ. Η παράσταση αποτελεί την κύρια δράση του πρότζεκτ «Η υποβρύχια καρδιά της Μεσογείου», που περιλαμβάνει επίσης συμπόσιο, έκθεση, εκπαιδευτικά προγράμματα και μια δεύτερη περφόρμανς στους κήπους του Μουσείου Βορρέ στα τέλη Οκτωβρίου. «Εκεί θα δείξουμε προβολές από την υποβρύχια περφόρμανς στα δέντρα και θα υπάρχει και κάποια χορογραφία ώστε να συνδέσουμε τα στοιχεία του νερού και της γης» λέει η ελληνίδα χορογράφος. 

Λόγω των ιδιαίτερων αναγκών του εγχειρήματος, ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 80.000 με 100.000 ευρώ, το 60% του οποίου προέρχεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Μας λείπει ακόμα ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης. Ξεκινήσαμε ένα kick starter για να μαζέψουμε λεφτά και ύστερα από δύο μέρες έκλεισαν οι τράπεζες, οπότε αναγκαστήκαμε να το ακυρώσουμε. Θα κάνουμε καινούργιο τον Οκτώβριο» καταλήγει η Σοφί. 

INFO
«Drops of breath», 25, 26 και 27 Σεπτεμβρίου στην Παραλία Ακρωτηρίου Σουνίου - Grecotel Cape Sounio. Ωρα έναρξης 14.00. Εισιτήρια 80 ευρώ (υποβρύχια παρακολούθηση μαζί με τη στολή κατάδυσης), 30 ευρώ (με μάσκα και αναπνευστήρα) και 20 ευρώ (στη γιγαντοοθόνη). 

Σύλληψη/χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη - Σοφί Μπουλμπουλιάν. Εκπαίδευση τεχνικών πλευστότητας: Τάσος Παπαπάνος. Υποβρύχια μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης. 

Υποβρύχια σκηνογραφία και κοστούμια: Γιώργος Γεωργίου. Υποβρύχια φιλμογραφία: Στέλιος Αποστολόπουλος. Προπώληση εισιτηρίων στα www. ticketservices. gr και www. dropsofbreath. com. Για την κατηγορία των υποβρύχιων θέσεων απαιτείται δίπλωμα καταδύσεων.

πηγή: tanea.gr