Αρούνιμα Σίνχα: Εχασε το πόδι της όταν την πέταξαν ληστές από το τρένο και έγινε η πρώτη ανάπηρη που κατακτά το Εβερεστ [εικόνες]

Αρούνιμα Σίνχα: Εχασε το πόδι της όταν την πέταξαν ληστές από το τρένο και έγινε η πρώτη ανάπηρη που κατακτά το Εβερεστ [εικόνες]

Μάιος 23, 2013 - 11:56

Οταν πριν από δύο περίπου χρόνια η Ινδή Αρούνιμα Σίνχα έβγαινε από το νοσοκομείο με ακρωτηριασμένο πόδι εξαιτίας δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε, γνώριζε ότι η διεθνής της καριέρα ως βολεϊμπολίστρια έχει φθάσει στο τέλος της και αποφάσισε να κάνει στροφή στη ζωή της. Δύο χρόνια αργότερα γράφει ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη ανάπηρη γυναίκα που κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή του κόσμου, το Εβερεστ.

Η 25χρονη Σίνχα, πρώην βολεϊμπολίστρια που συμμετείχε και στην εθνική ομάδα της χώρας της, υπέστη ακρωτηριασμό στο αριστερό πόδι όταν κακοποιοί την πέταξαν από ένα τρένο εν κινήσει, στις 12 Απριλίου 2011, επειδή αντιστάθηκε όταν επιχείρησαν να αρπάξουν την τσάντα της και τη χρυσή αλυσίδα που φορούσε.

Η Σίνχα, που περπατάει με πρόσθετο πόδι, ολοκλήρωσε την αναρρίχηση από το Κατμαντού μέχρι την κορυφή των Ιμαλαΐων σε 52 ημέρες. Ηταν μέλος της Αποστολής Οίκο-Έβερεστ, ανέφερε η εφημερίδα DNA στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη τους οργανωτές της αποστολής από το Νεπάλ.

Το επίτευγμά της αυτό έρχεται σε μια σημαδιακή χρονιά, καθώς, στις 29 Μαΐου συμπληρώνονται 60 χρόνια από τότε που οι Εντμουντ Χίλαρι και Τενζίνγκ Νοργκάι γίνονταν οι πρώτοι άνθρωποι στην Ιστορία που κατακτούσαν το Εβερεστ.

Η ημέρα που της άλλαξε τη ζωή

Η γεννημένη το 1988 Αρούνιμα «Σονού» Σίνχα στις 11 Απριλίου είδε την επαγγελματική της ζωή να σταματάει άδοξα αναγκάζοντάς την να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία και να αναπροσαρμόσει τα όποια σχέδια είχε κάνει για το μέλλον της.

Επιβιβάστηκε στο τρένο για το Δελχί ώστε να παραβρεθεί και να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις για την Ινδική Αστυνομία όταν δύο ληστές της επιτέθηκαν προσπαθώντας να την αρπάξουν την τσάντα.

Αυτή αντιστάθηκε και εκείνοι σε μια πρωτοφανή στιγμή βιαιότητας την πέταξαν από το τρένο και μέχρι η ίδια να προλάβει να συνέλθει, από την αντίθετη κατεύθυνση ερχόταν άλλο συρμός ο οποίος πέρασε πάνω από το πόδι της.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σοβαρότατα τραύματα στο πόδι και την λεκάνη με τους γιατρούς να αποφασίζουν λίγες ώρες αργότερα να το ακρωτηριάσουν για να σώσουν τη ζωή της.

Η αντίδραση του υπουργείου Αθλητισμού στον σοβαρό τραυματισμό της πρώην διεθνούς βολεϊμπολίστριας ήταν να της προσφέρει αποζημίωση ύψους 460 δολαρίων, προσφέροντας αμέσως μετά τη γενική κατακραυγή άλλα 3.700 δολάρια βοήθημα. Την πρότειναν ακόμη και μια θέση στην Ινδική Αστυνομία ή στην Ινδική Εταιρεία Σιδηροδρόμων.

Στις 18 Απριλίου του 2011 μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα αποκατάστασης όπου παρέμεινε για τέσσερις μήνες μέχρις ότου αρχίσει να περπατάει ξανά.

Μάλιστα, σε μια χώρα όπου η ζωή και η γνώμη της γυναίκας δεν έχουν καθόλου βαρύτητα, η αστυνομία προσπάθησε να αποδώσει το ατύχημά της σε προσπάθεια της ίδιας να αυτοκτονήσει ή σε ένα απλό ατύχημα τη στιγμή που προσπαθούσε να περάσει τις γραμμές του τρένου.

Γράφοντας ιστορία δύο χρόνια μετά

Η Αρούνιμα έφθασε στην κορυφή του Εβερεστ στις 10.55 το πρωί της 21ης Μαΐου, καρφώνοντας τη σημαία της πατρίδας της, που δεν της έδωσε ομολογουμένως ιδιαίτερη σημασία, και έγινε η πρώτη ανάπηρη γυναίκα που φθάνει στο πιο ψηλό σημείο του πλανήτη.

Πηγή: iefimerida.gr