Από τη Συρία στο Λίβανο με μια σανίδα surf (vid)

Από τη Συρία στο Λίβανο με μια σανίδα surf (vid)

Μάιος 23, 2017 - 18:46

Κοντά στη μεσογειακή ακτή του Λιβάνου βρίσκεται η παραθαλάσσια πόλη Jiyeh, φημισμένη για τις αμμώδεις παραλίες της. Eδώ όλα αλλάζουν για το καλύτερο. Εδώ οι παλιοί και νέοι surfer επιδίδονται στο αγαπημένο τους sport και ένας Σύρος πρόσφυγας θέλει να γράψει ιστορία.  

Οι λάτρεις του surfing θα βρουν εκεί μία μικρή κοινωνία του αθλήματος. Ο Λίβανος δεν είναι ο πλέον δημοφιλής προορισμός για surf αλλά η δημοτικότητά του αυξάνεται όλο και περισσότερο ενώ αν και δεν φημίζεται για τα άγρια κύματά του, το πάθος της κοινότητας δικαιώνει όσους επιλέξουν αυτό τον τόπο για να επιδοθούν στο αγαπημένο τους άθλημα. 

"Ο κόσμος έχει την εντύπωση πως η Μεσόγειος δεν αποτελεί βασικό προορισμό για να κάνει κάποιος surf" αναφέρει ο Paul Abbas στο CNNi. Ο Abbas γνωρίζει, είναι άλλωστε ο μόνος που σχεδιάζει και δημιουργεί σανίδες του surf στο Λίβανο.

"Κατά τη γνώμη μου έχουμε καλά κύματα και επιπλέον εδώ μπορείς να τιθασεύσεις τα κύματα 365 μέρες το χρόνο" τονίζει. Ο Paul λέει πως αρχικά δυσκολεύτηκε πολύ στην εύρεση σανιδών για surf και αναγκαζόταν να τις εισάγει από το εξωτερικό. Αυτό ήταν και το κίνητρο του για να ξεκινήσει τη δουλειά που κάνει σήμερα.

Από ένα χόμπι οι σανίδες έγιναν και η επιχείρηση του σε μια κοινότητα που εξελίσσεται στο Λίβανο. "Η βελτίωση στη δουλειά μου ήρθε όταν άρχισα να μαθαίνω για τη φυσική του surfing. Πώς πρέπει να είναι σχεδιασμένα ώστε να ανταπεξέρχονται στους διάφορους τύπους κυμάτων για παράδειγμα. Έτσι ξεκίνησα να προσαρμόζω τα σχέδιά μου πάνω σε αυτά τα κριτήρια".

Ο Abbas εργάζεται ως τεχνικός σε τηλεοπτικό κανάλι αλλά λόγω της δημοτικότητας που αποκτά το μέρος σκέφτεται να κάνει κύρια δουλειά του το πάθος του.

"Ο αριθμός των surfer αυξάνεται αρκετά γρήγορα και αυτό αποτελεί έναν βασικό λόγο που η παραγωγή μου μεγαλώνει. Όταν ξεκίνησα δεν είχαν καν στο μυαλό μου πως θα μπορώ να ζήσω από αυτό. Δεν ήταν άλλωστε αυτός ο στόχος μου. Αλλά ευτυχώς επέλεξα να κάνω τα πρώτα μου βήματα σε μία εποχή που η αγορά σανιδών δεν ήταν τόσο πλήρης όσο είναι σήμερα".

Σύμφωνα με τον Abbas, πριν τον Εμφύλιο Πόλεμο του Λιβάνου (ουσιαστικά πριν το 1975), υπήρχε μόλις μία κοινότητα με surfers στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι παραλίες ερημώθηκαν. Σήμερα έχουν αναγεννηθεί πλήρως με περισσότερους από 200 surfer να κάνουν το beach life που ονειρεύονται. 

Η 25χρονη Sonia Lynn Gabriel είναι μία από αυτούς. Αναφέρει πως το surf στο Λίβανο μπορεί να γίνει απρόβλεπτο. Αγαπημένο της μέρος είναι η θάλασσα στη Jiyeh καθώς διαθέτει ικανοποιητικά κύματα. Η παραλία έχει μήκος 4 μίλια και αποτελείται από πεντακάθαρα νερά και ρηχούς ύφαλους, οι οποίοι δημιουργούν ιδανικά κύματα.

Στη χώρα υπάρχουν κι άλλοι διάσημοι προορισμοί όπως η παραλιακή πόλη Μπατρούν, η αρχαία πόλη Τύρος και η Βύβλος ή αλλιώς Τζουμπάιλ. Ο βόρειος Λίβανος όμως, προσφέρει το αγαπημένο κύμα των ντόπιων. Το αποκαλούν “Chekka” και εμφανίζεται λίγες φορές μέσα στο χρόνο.

"Τα κύματα στο Λίβανο είναι πραγματικά τυχαία" αναφέρει η Sonia προσθέτοντας πως μπορεί να περάσει μια ολόκληρη βδομάδα που η θάλασσα θα είναι εντελώς ήρεμη.

Η 25χρονη surfer αναφέρει πως έχει υπάρχει μία αλλαγή στον τρόπο που οι ντόπιοι του Λιβάνου αντιμετωπίζουν πλέον τις παραλίες. "Μας αρέσει που οι άνθρωποι του Λιβάνου έρχονται πιο κοντά με το νερό. Όχι μόνον όσον αφορά το surfing αλλά και τα υπόλοιπα θαλάσσια σπορ". Τονίζει πως παρά τις πλούσιες ακτές της χώρας, τα θαλάσσια αθλήματα δεν ήταν ποτέ σε ακμή. Έως τώρα.

"Προηγουμένως, οι κάτοικοι του Λιβάνου πήγαιναν στις παραλίες είτε για φαγητό είτε για ναργιλέ. Δεν είναι τόσο άτομα που θα βγουν έξω ή θα έχουν πολλές δραστηριότητες". Η Gabriel υποστηρίζει πως αρκετοί δε γνωρίζουν καν ότι μπορείς να κάνεις surf στη χώρα.  "Οι άνθρωποι μένουν έκπληκτοι όταν τους λέμε πως κάνουμε surf εδώ, ανεξαρτήτως εποχής. Το θεωρούν ως κάτι εξωτικό που γίνεται σε τροπικά μέρη".

περισσότερα στο cnn.gr

Lebanon: The Refugee Surfer