Απαγόρευση του Kitesurf στην Ελλάδα!

Απαγόρευση του Kitesurf στην Ελλάδα!

Ιούνιος 07, 2011 - 16:40

Το kitesurf είναι ένα άθλημα που σημειώνει τεράστια άνθηση με τον καιρό και αποτελεί σημαντικό τουριστικό παράγοντα για τα ελληνικά νησιά. Αναπτύσσεται ραγδαία η φήμη του παγκοσμίως και απέκτησε αμέσως μεγάλο κοινό στην Ελλάδα. Είναι επίσης ένα άθλημα το οποίο αγκάλιασε η παγκόσμια Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και είναι υπό εκτίμηση και αξιολόγηση για την συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα του Rio (Βραζιλία) το 2016.

Το λιμενικό σώμα πριν λίγες μέρες «κατάφερε» να απαγορεύσει το συγκεκριμένο άθλημα θέλοντας, όπως αναφέρει, να προστατέψει τους λουόμενους, το άθλημα και τους αθλητές. Για την ακρίβεια αφήνει το περιθώριο σε όποιον θέλει να ασκήσει την δραστηριότητα να ψάξει να βρει στην Ελλάδα μια νόμιμη σχολή εκμίσθωσης θαλασσίων αθλημάτων, σε παραλία 600 μέτρων, με οριοθετιμένους διαδρόμους και χωρίς λουόμενους για να αθλείται ήρεμος αλλά μόνος του γιατί το ΦΕΚ απαγορεύει να συνυπάρχουν δύο ή παραπάνω αθλητές την ίδια στιγμή στη νερό. Δηλαδή ακόμα και εκεί που υποδεικνύει ως κατάλληλο τόπο διεξαγωγής του σπορ το ίδιο το ΦΕΚ, οι υπόλοιπες παράγραφοι το αναιρούν.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, τουρίστες κάνουν παράπονα στα γραφεία του Ε.Ο.Τ στην βόρεια Ευρώπη και πραγματοποιήθηκαν πολλές ακυρώσεις για το φετινό καλοκαίρι…

περισσότερα στο protothema.gr

 

 

διαβάστε αναλυτικά το έγγραφο από το διάυγεια:

Καθορισμός Όρων και Προϋποθέσεων Διενέργειας Καινοφανούς Θαλασσίου Μέσου Αναψυχής «Kitesurf» (Αετοσανίδα) για Εκμίσθωση – Ατομική Αναψυχή
 

 

ΣΧΕΤ: Άρθρο 36 του αριθμ. 20 Γενικού Κανονισμού Λιμένα (ΦΕΚ 444 Β΄/1999)
Αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος εγκρίνουμε, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 36 του αριθμ. 20 Γ.Κ.Λ., την εκμίσθωση και τη χρήση για ατομική αναψυχή του καινοφανούς θαλάσσιου μέσου αναψυχής «Kitesurf», υπό τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις, η τήρηση των οποίων είναι υποχρεωτική.

I. Προϋποθέσεις


α. Γενικές
1) Τα όρια της παραλίας, εντός των οποίων επιτρέπεται η διενέργεια Kitesurf,
καθορίζονται από την επιτροπή του άρθρου 35 του αριθμ. 20 Γ.Κ.Λ..
2) Για τη διενέργεια Kitesurf απαιτείται χώρος παραλίας μήκους τουλάχιστον
εξακοσίων (600) μέτρων, στον οποίο δύναται να δραστηριοποιείται μόνο ένας (01) εκμισθωτής.
3) Η δραστηριοποίηση άλλου εκμισθωτή kitesurf επιτρέπεται, εφ΄όσον ο θαλάσσιος διάδρομός του απέχει πεντακόσια (500) τουλάχιστον μέτρα από τον οριοθετημένο θαλάσσιο διάδρομο του εκμισθωτή kitesurf, που ήδη υπάρχει.
4) Η δραστηριοποίηση λοιπών εκμισθωτών θαλασσίων μέσων αναψυχής επιτρέπεται, εφ΄όσον ο θαλάσσιος διάδρομός τους απέχει τριακόσια (300) τουλάχιστον μέτρα από τον οριοθετημένο θαλάσσιο διάδρομο εκμισθωτή kitesurf. Ευνόητο είναι ότι σε κάθε περίπτωση, ο διάδρομος των πρώτων εκμισθωτών, πρέπει να οριοθετείται έξω από τον καθορισμένο για διενέργεια kitesurf χώρο της παραλίας.
5) Η θαλάσσια περιοχή διενέργειας Kitesurf πρέπει να είναι απαλλαγμένη από βράχους, βραχονησίδες, υφάλους, ποντισμένα δίχτυα ή άλλα εμπόδια. Δεν επιτρέπεται επίσης η διενέργειά του εφ΄όσον εντός του οριοθετημένου χώρου της παραλίας υπάρχουν εκμισθωτές ομπρελοκαθισμάτων ή άλλες επιχειρήσεις
εστίασης.
6) Η περιοχή διενέργειας Kitesurf πρέπει να βρίσκεται σε ικανή απόσταση από
αεροδρόμια και ιδιαίτερα από τις νοητές ευθείες προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων. Οι ελάχιστες αποστάσεις καθορίζονται τοπικά, εφόσον απαιτείται, σε συνεννόηση με την αρμόδια Υπηρεσία του αεροδρομίου.
7) Η διενέργεια Kitesurf γίνεται εντός οριοθετημένου θαλάσσιου διαδρόμου, πλάτους τουλάχιστον 100 μέτρων και μήκους προς τη θάλασσα εκατό (100) μέτρων. Η τοποθέτηση του διαδρόμου γίνεται με ευθύνη του εκμισθωτή. Τα όρια του διαδρόμου πρέπει να απέχουν τουλάχιστον εκατό (100) μέτρα από τα
εκατέρωθεν όρια της παραλίας, που έχει οριοθετηθεί για το σκοπό αυτό. Επιτρέπεται η δημιουργία μέχρι και δύο (02) διαδρόμων. Η σήμανση των ορίων των διαδρόμων πρέπει να γίνεται με κατάλληλες μεμονωμένες ερυθρές
σημαδούρες, χωρίς αυτές να συνδέονται μεταξύ τους με σχοινί.
8) Η ανύψωση του αετού επιτρέπεται μόνο στο χώρο επί της παραλίας που βρίσκεται
μπροστά από τους οριοθετημένους θαλάσσιους διαδρόμους της προηγούμενης παραγράφου.

β. Με μέριμνα του εκμισθωτή

1) Στα όρια της παραλίας που καθορίζονται για διενέργεια Kitesurf, καθώς και στα σημεία πρόσβασης σ΄ αυτή, ο εκμισθωτής υποχρεούται να τοποθετεί μόνιμες ενημερωτικές πιακίδες, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, με περιεχόμενο «ΠΡΟΣΟΧΗ – ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΜΟΝΟ KITESURF ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ» / «ONLY KITE ZONE BEACH AND KITE ZONE SEA
AREA». 
2) Ο εκμισθωτής οφείλει να είναι συνεχώς ενήμερος για τις επικρατούσες καιρικές
συνθήκες και για το μετεωρολογικό δελτίο. Ειδικότερα, πρέπει να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος ή βροχερός (κίνδυνος ατυχήματος από κεραυνό) και όταν η κατεύθυνση του ανέμου είναι προς τη στεριά. Ο εκμισθωτής είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το πότε και με ποιες συνθήκες θα διενεργείται kitesurfing στο χώρο του.
3) Ο εκμισθωτής πρέπει να διαθέτει ταχύπλοη σωστική λέμβο, εντός της οποίας πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά κατάλληλο μαχαίρι για την κοπή των σχοινιών του αετού, σε περίπτωση κινδύνου.
4) Οι διενεργούντες το Kitesurf πρέπει να φέρουν κράνος, μαχαίρι, γάντζο, σωσίβιο τύπου τζάκετ και ισοθερμική στολή, ενώ στον εξοπλισμό πρέπει να περιλαμβάνεται σύστημα ταχείας απελευθέρωσης (quick release) και σύστημα διακοπής ώθησης του αετού. Πρέπει επίσης να γνωρίζουν κολύμβηση
και να μη διενεργούν kitesurf υπό την επίδραση οινοπνεύματος ή τοξικών ουσιών.


II. Απαγορεύσεις
α. Απαγορεύεται η διενέργεια Kitesurf:
1) Από τη δύση και μέχρι την ανατολή του ηλίου.
2) Κατά την κρίση του εκμισθωτή, όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες,
συνεπεία των οποίων μπορεί να προκληθεί ατύχημα.
3) Από άτομα ηλικίας μικρότερης των 18 ετών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του
κηδεμόνα τους.
4) Εντός πολυσύχναστων παραλιών.
5) Εντός λιμένων, μαρινών και αλιευτικών καταφυγίων και σε απόσταση μικρότερη του ενός (01) ν. μιλίου περιμετρικά από τις εισόδους αυτών.
6) Σε απόσταση μικρότερη των πενήντα (50) μέτρων από λουόμενο ή σκάφος ή άλλο Kitesurf.
7) Σε απόσταση εκατόν πενήντα (150) μέτρων από σημαδούρες που επισημαίνουν υποβρύχιες δραστηριοτήτες και σε απόσταση τριακοσίων (300) μέτρων από αγκυροβολημένα πλοία.
8) Σε απόσταση μεγαλύτερη των χιλίων (1000) μέτρων από την ακτή, εντός του
θαλασσίου χώρου.
β. Εντός των ορίων επί της παραλίας όπου διενεργείται Kitesurf, δεν επιτρέπεται η δραστηριοποίηση άλλου εκμισθωτή θαλάσσιου μέσου αναψυχής.

III. Η διενέργεια kitesurf για ατομική αναψυχή επιτρέπεται μόνο στους οριοθετημένους για εκμίσθωση χώρους παραλιών και με τους όρους και προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν.
IV Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του αριθμ. 20 Γ.Κ.Λ.
Με την εφαρμογή της παρούσης, η αριθμ. 2122/34/28-6-2002 εγκύκλιος ΥΕΝ/ΔΛΑ-Β΄ καταργείται.


Ο ΑΡΧΗΓΟΣ
Αντιναύαρχος Λ.Σ. Κων/νος ΣΟΥΛΗΣ