Ανοιξιάτικο καλάθι φρούτων και λαχανικών

Ανοιξιάτικο καλάθι φρούτων και λαχανικών

Απρίλιος 20, 2015 - 10:52

Η άνοιξη και η επιστροφή μετά το Πάσχα είναι μια μεγάλη στιγμή για να πατήσουμε το κουμπί επανεκκίνησης και να εισάγουμε στο διαιτολόγιο μας μερικά φρέσκα ανοιξιάτικα τρόφιμα μετά από ένα μακρύ χειμώνα και μ’αυτό τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε και μικρή αποτοξίνωση.

Σπανάκι

Oνομάζεται υπερτρόφιμο για έναν λόγο: είναι γεμάτο με βιταμίνες Α και C, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία των ματιών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και πολλά άλλα. Σπανάκι περιέχει επίσης φυλλικό οξύ και σίδηρο, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της αναιμίας. Το μαγνήσιο και το κάλιο που περιέχει επίσης είναι σημαντικά για την ανάπτυξη των μυών. Είναι νόστιμο και θρεπτικό στη σαλάτα, με ζυμαρικά βραστό, ή και σε smoothies και σε ωραίες πίτες. Αν τα παιδιά σας δεν το τρώνε μπορείτε να το βάλετε σε πουρέ, σε σάλτσες, σούπες και κεφτέδες.

Παντζάρια

Η αρχή της άνοιξης είναι η καλύτερη εποχή τους. Ένα φλιτζάνι προσφέρει πάνω από 30% της καθημερινής ανάγκης φυλλικού οξέος απαραίτητο συστατικό για την σπονδυλική στήλη, τον εγκέφαλο. Τα παντζάρια είναι επίσης μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου. Τα παντζάρια είναι νόστιμα βραστά με λίγο ελαιόλαδο ή ως παντζαροσαλάτα και μπορούν να συνοδεύσουν όλα τα πιάτα μας.

Φράουλες

Τίποτε πιο ωραίο τώρα την άνοιξη από ένα μπολ με γλυκιές ζουμερές φράουλες. Φορτωμένες με βιταμίνες, μέταλλα, οι φρέσκες φράουλες είναι ο σούπερ σταρ της εποχής. Μόνο ένα φλιτζάνι παρέχει την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C ανά ημέρα, καθώς και μια επαρκή δόση μαγγανίου, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών. Μια μερίδα φράουλες (8-10τεμ.) περιέχει 3 γραμμάρια φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι φράουλες είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο μετά το φαγητό, μόνες ή με γιαούρτι για πρωινό ή και να τις προσθέσετε σε σαλάτα, με σπανάκι, σολομό και ηλιόσπορους ή σε smoothies.

Σπαράγγι

Διατίθεται σε πράσινες, μωβ και λευκές ποικιλίες. Είναι πολύ ωφέλιμα γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Κ που βοηθά στη μεταφορά του ασβεστίου σε όλο το σώμα και βοηθά στην σωστή διαμόρφωση των οστών. Προσοχή σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Ένα φλιτζάνι σπαράγγια παρέχει πάνω από το μισό των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθά στην πρόληψη των βλαβών του νευρικού σωλήνα στα βρέφη. Λίγο ελαιόλαδο, μία πρέζα αλάτι και λίγο λεμόνι είναι ότι χρειάζεστε για να έχετε ένα ωραίο πιάτο με βραστά σπαράγγια. Μπορείτε επίσης να τα απολαύσετε ψητά στη σχάρα ή να τα προσθέσετε στη σαλάτα σας, στα ζυμαρικά και στο ρύζι.

Από αυτή την εποχή και μετά υπάρχει αφθονία φρούτων και λαχανικών, εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ωραία, εύκολα και θρεπτικά πιάτα. Και μην ξεχνάτε να προσαρμόζεστε ανάλογα με την εποχή καθώς πετυχαίνουμε την καλύτερη δυνατή ποικιλία και ποιότητα τροφής.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΕΔΕ
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος