7η Διοργάνωση Διεθνών Ιστιοπλοϊκών Αγώνων στη Βασιλική της Λευκάδας

7η Διοργάνωση Διεθνών Ιστιοπλοϊκών Αγώνων στη Βασιλική της Λευκάδας

Ιούλιος 04, 2013 - 15:24

Η έβδομη διοργάνωση των Διεθνών Ιστιοπλοϊκών Αγώνων, που διεξάγονται κάθε χρόνο στη Βασιλική Λευκάδας την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ολοκληρώθηκαν με ιδιαίτερη επιτυχία το περασμένο Σάββατο 29 του μήνα μετά από 4 ημέρες συναρπαστικών εκδηλώσεων με μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Ο θαλάσσιος κόλπος της Βασιλικής, στο νότιο μέρος του όμορφου και καταπράσινου σμαραγδένιου νησιού της Λευκάδας, είναι αναγνωρισμένος διεθνώς ως ένας από τους καλύτερους θαλάσσιους χώρους για ιστιοπλοΐα και windsurfing στην Ευρώπη, προσελκύοντας χιλιάδες αθλητές και τουρίστες κάθε χρόνο στον ασφαλή όρμο της Βασιλικής, όπου ο μοναδικός καταβατικός άνεμος παρέχει πραγματικά εξαιρετικές συνθήκες για ιστιοπλοΐα σχεδόν κάθε μέρα μέσα στο καλοκαίρι.

Το χωριό της Βασιλικής έχει φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων στο παρελθόν μεταξύ άλλων του το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα HobieCat 16 το 2011 και δύο φορές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα WindsurfΕλεύθερου Στυλ - καθώς επίσης, πιστέψτε το, το Εθνικό Πρωτάθλημα Τσεχίας στο σλάλομ windsurf.

Η φετινή διοργάνωση είχε την υποστήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Δήμου Λευκάδας, του Επιμελητηρίου Λευκάδας καθώς επίσης και του Ναυτικού Ομίλου του νησιού. Συγκέντρωσε περισσότερους από 150 αθλητές από χώρες όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το ΗΒ, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και φυσικά την Ελλάδα, με τις Ελληνικές ομάδες να κατακτούν τις πρώτες θέσεις σε 2 από τις πιο αναγνωρισμένες κλάσεις, τη ρεγκάτα Openκαταμαράν και το Σλάλομ Windsurf.

Τη φετινή χρονιά δύο βασικοί χορηγοί των αγώνων ήταν οι ιστιοπλοϊκές εταιρίες Wildwind(www.wildwind.co.uk) και windsurfingClubVass(www.clubvass.com) που γιόρτασαν τα 25 χρόνια λειτουργίας τους στη Βασιλική - και οι δύο εταιρίες αφορούν μικρές και ανεξάρτητες επιχειρήσεις αφοσιωμένες στο να μοιράζονται την αγάπη τους για τα σπορ.

Κατά τη διάρκεια των 25 αυτών χρόνων οι 2 εταιρίες μαζί έχουν φέρει περισσότερους από 55.000 επισκέπτες -απεικονίζει μία πραγματικά πολύ σημαντική συνεισφορά στην τοπική οικονομία - γεγονός το οποίο έχει αναγνωριστεί από το Επιμελητήριο της Λευκάδας το οποίο απένειμε στους Διευθυντές των 2 αυτών επιχειρήσεων το SimonMorganκαι τον RogerGreenτιμητική πλακέτα για τη συμμετοχή τους και για τη αφοσίωση στην τοπική κοινωνία.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε την Τρίτη το βράδυ με ένα πάρτι στην παραλία των Χορηγών και ζωντανή μουσική, με τους αγώνες να ξεκινούν με Σλάλομ Windsurfτην Τετάρτη, παρόλο που ο αγώνας Σλάλομ Laserαναβλήθηκε και πραγματοποιήθηκε τελικά το Σάββατο εξαιτίας υπερβολικών ανέμων.

Οι αγώνες της Πέμπτης ξεκίνησαν με το Σπορ της Σανίδας με Κουπί από την είσοδο του λιμανιού της Βασιλικής μέχρι ένα σημάδι στο άλλο άκρο της παραλίας Ποντι και μετά επιστροφή στο λιμάνι. Πρώτος τερμάτισε ο ScottPerry, ακολούθησε ο JayHaysey μερικά δευτερόλεπτα μετά και ο PhilMcCoyστην 3 θέση (ΗΒ).

Το μεσημέρι της Πέμπτης δόθηκε η εκκίνηση για τον αγώνα Ιστιοπλοϊκών για περίπου 20 ναυτικά μίλια γύρω από το κοντινό ακατοίκητο νησί Αρκούδι νικητής του οποίου ήταν η 'GLORIA' με πηδαλιούχο και ιδιοκτήτη τον Francis Verbieren από το Βέλγιο, στη 2 θέση ήρθε το 'CASSIOPEIA' (Paul Tutt ΗΒ) 3 θέση το 'TOERAG' (Μόνικα Οικομοπούλου). Με τόσο δυνατό άνεμο δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι καταρρίφτηκε το ρεκόρ, με το 'GLORIA' να τερματίζει σε 2 ώρες και 56 λεπτά, περισσότερη από μισή ώρα μπροστά από το επόμενο ιστιοπλοϊκό.

Περίπου μία ώρα αργότερα ξεκίνησε ο αγώνας Αντοχής Καταμαράν και με ανέμους 20-30 κόμβων υπήρξαν πολλές ανατροπές σκαφών στην κούρσα γύρω από το Ακρωτήρι Φάρο της Λευκάδας - με πρώτους να τερματίζουν τη μεικτή ομάδα Γερμανών/ Ολλανδών του Horst Hermann και Suzie Van Klaveren, κερδίζοντας με μειονέκτημα ο DavidPullanκαι ο Ian Reynolds (HB) με το Lubo Roux (Γαλλία) και Sven Olloffson (Σουηδία) στη 2 θέση και τον Phillip McCoy (HB) και Gerhard Domottor(Γερμανία) στην 3.

Στην απονομή βραβείων που έγινε το βράδυ της Πέμπτης παρακολούθησαν ο κ. Θοδωρής Βερύκιος (Αντί-περιφερειάρχης Λευκάδας), ο κ. Ευτύχιος Ζουριδάκης (Υπεύθυνος αθλητισμού Δήμου Λευκάδας), ο κ Νίκος Βικέντιος (Αντιδήμαρχος Λευκάδας), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του νησιού κ. Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο πρόεδρος της Βασιλικής κ. Πάνος Ζόγκος και ο σύμβουλος της Περιφέρειας Ιονίου κ. Δημοσθένης Σκληρός.

Το βρετανικό συγκρότημα, ANDY LEWIS TRIO' διασκέδασε τους παρευρισκόμενους με ένα εξαιρετικό πρόγραμμα jazz/soul στη σκηνή του λιμανιού. Οι βασικές εκδηλώσεις των αγώνων ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί με αγώνες Catamaran Openκαι Κλάση Laser και τον τελικό γύρω του σλάλομ windsurfing. Νικητές του αγώνα Catamaranμε εξαιρετική πλεύση ήταν ο αθλητής Κώστας Μουρίκης, η Μόνικα Οικομοπούλου από την Αθήνα, ο Simon Morgan και ο Alex Poyner (HB). Το ίδιο βράδυ ρεμπέτικη ορχήστρα διασκέδασε τουρίστες και αθλητές των αγώνων.

Ο αγώνας σλάλομ windsurf ήταν εξαιρετικά ανταγωνιστικός αφού μετά από 6 κούρσες δεν μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει τις 2 που προηγούνταν, το Νίκο Καββαδία (ΕΛΛ) και τον Colin Dixon (ΗΒ) που και οι δύο τερμάτισαν με 46 βαθμούς και έτσι μοιράστηκαν την εξέδρα με τον Andy Barnes (ΗΒ) στην 3 θέση.

Η τελετή απονομής λήξης των αγώνων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι τις Βασιλικής, που ήταν ένα εξαιρετικό φινάλε για τη φετινή χρονιά και με το αθηναϊκό μουσικό συγκρότημα DOCTORVODKATINIνα παίζει μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

patrasevents.gr