3ος Μαραθώνιος Ολυμπίας: Ρεκόρ συμμετοχών και επιδόσεων

3ος Μαραθώνιος Ολυμπίας: Ρεκόρ συμμετοχών και επιδόσεων

Μάρτιος 29, 2017 - 12:45

Εκατοντάδες δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό έζησαν το τριήμερο 24-26 Μαρτίου, μοναδικές στιγμές κατά τη διάρκεια του 3ου Μαραθώνιου Ολυμπίας. Στον τόπο που γεννήθηκε το Ολυμπιακό πνεύμα, μικροί και μεγάλοι δρομείς έζησαν τη χαρά της συμμετοχής αλλά και τις προσωπικές τους στιγμές δόξας τερματίζοντας καταχειροκροτούμενοι στη μοναδική ατμόσφαιρα της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Η τελετή έναρξης

Η λιτή αλλά πλούσια σε περιεχόμενο τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Μαρτίου στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας. Μετά το καλωσόρισμα των διοργανωτών ομάδα μαθητών του δημοτικού σχολείου Αυγείου, απήγγειλε απόσπασμα από ομιλία του Σεφέρη και ποιήματα του Θόδωρου Αναγνωστόπουλου, συγγραφέα του δρώμενου που ακολούθησε από τη Θεατρική Ομάδα Εθελοντών Κέντρου Παρέμβασης  Δήμου Ήλιδας, με θέμα την ολυμπιακή πομπή στην Αρχαία Ήλιδα σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Μπουσδούκου.

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι Αρχαίας Ήλιδας «η Αρχαία ήλιδα», Αυγείου «ο Φυλέας», Καλυβίων «η Ήλιδα», και ΚΣΠΠΤΔΑ «ο Πύρρων», υποστήριξαν την εκδήλωση προσφέροντας τοπικά εδέσματα στους παρευρισκόμενους.

 

Οι αξίες του Μαραθώνιου Ολυμπίας

Το Σάββατο 25 Μαρτίου ξεκίνησε με την εκδήλωση τιμητικών βραβεύσεων στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Η οργανωτική επιτροπή επέλεξε να βραβεύσει 3 άτομα τα οποία ενσαρκώνουν τις αξίες της διοργάνωσης. Για τα Ιδεώδη του Μαραθώνιου την πρωταθλήτρια Μαρία Πολύζου, για το Ολυμπιακό Πνεύμα τον κορυφαίο σφυροβόλο Αλέξανδρο Παπαδημητρίου και για την Ηρωική Προσπάθεια τον παρολυμπιονίκη Πολυχρόνη Χρονόπουλο. Βραβεύθηκαν ακόμα για την προσφορά τους η πρόεδρος του ΣΔΥ Αθήνας, κα Ελένη Μπερτσάτου και οι ερασιτέχνες μαραθωνοδρόμοι από την Αρχαία Ολυμπία Λάμπρος Παπαλάμπρος και  Γιάννης Καραντώνης

 

«Αλλάζω την πόλη μου τρέχοντας»

Στους «μικρούς» αγώνες του προγράμματος απόστασης 2 χλμ. που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της Αμαλιάδας, του Πύργου το Σάββατο και της Αρχαίας Ολυμπίας την Κυριακή, περισσότεροι από 1000 μικροί κυρίως αλλά και ενήλικες δρομείς, έζησαν τη χαρά της συμμετοχής ακολουθώντας το μήνυμα της διοργάνωσης «Αλλάζω την πόλη μου τρέχοντας».

 

Ρεκόρ συμμετοχών και επιδόσεων!

Στους κύριους αγώνες του προγράμματος είχαμε νέα ρεκόρ αγώνα στον Μαραθώνιο στους άνδρες από τον Ρουμάνο Moisa Ioan Pavel με χρόνο 2:46:48 όσο και στον Ημιμαραθώνιο στις γυναίκες από την συμπατριώτισσά του Claudia Beatrice Dinu με χρόνο 1:26:58.

Ρεκόρ συμμετοχών είχαμε και στους αγώνες των 12 χλμ. από την Αρχαία Ήλιδα στην Αμαλιάδα όσο και στον Ημιμαραθώνιο από τον Πύργο στην Αρχαία Ολυμπία.

Αυξημένη όμως ήταν και η συμμετοχή δρομέων από το εξωτερικό με συνολικά 16 χώρες να εκπροσωπούνται από 40 δρομείς, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν τόσο στην γενική κατάταξη όσο και στις ηλικιακές τους κατηγορίες.

Αξιοθαύμαστες, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες (αρκετή ζέστη και υγρασία), ήταν οι επιδόσεις του 71 ετών Otto Goetch από την Ελβετία με 4:00:57 αλλά και του 49χρονου νικητή Moisa Ioan Pavel με 2:46:48, αποδεικνύοντας ότι η είναι δυνατή η επίτευξη καλών χρόνων στη διαδρομη.

Οι εκκινήσεις δόθηκαν με ακρίβεια στις 8:30 από την Αμαλιάδα για τον Μαραθώνιο και στις 9:30 από την κεντρική πλατεία του Πύργου για τον Ημιμαραθώνιο και λίγο πριν τις 11:00 ο πρώτος δρομέας του ημιμαραθωνίου μπήκε στην τελική ευθεία της Αρχαίας Ολυμπίας. Ήταν ο Ρουμάνος Robert Necula, ο οποίος ολοκλήρωσε την προσπάθεια του με τελικό χρόνο 01:15:41, με τον περσινό νικητή των 12 χλμ. Ευάγγελο Μαλιόγλου (πρώτος Ήλειος δρομέας) να ακολουθεί λίγο πιο πίσω με 1:16:04. Την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο επίσης Ρουμάνος  Stelian Larga με χρόνο 1:23:29.

Η Ρουμανική κυριαρχία συνεχίστηκε και στις γυναίκες με την Claudia Beatrice Dinu, δεύτερη την Αμερικανίδα Susannah Miller με χρόνο 1:28:45 και τρίτη την πρωταθλήτρια  Στεφανοπούλου Κωνσταντίνα του Σ.Μ.ΑΧ. ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗ με 1:39:29.

Μισή ώρα αργότερα ο Moisa Ioan Pavel συνέτριψε το ρεκόρ διαδρομής που κατείχε ο Αντώνης Κατσίκης από πέρσι με 2:58:29. Δεύτερος τερμάτισε ο 27χρονος Παναγιώτης Καρούτζος και αυτός με χρόνο κάτω από 2:50 σε 2:49:45 και τρίτος ο Ήλειος Θανάσης Καρβουνιάρης με 2:52:55.

Στις γυναίκες, η κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ, Μαρία Πολύζου, τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης στην εκδήλωση των βραβεύσεων των αξιών του Μαραθώνιου Ολυμπίας, ξεκίνησε με τον ιδανικό τρόπο τον «Μαραθώνιο Ζωής» κατακτώντας την πρώτη θέση σε 4:05:56 ενώ δεύτερη ήταν η Ελένη Σπυροπούλου με 4:21:57 και τρίτη η Διονυσία Σιπέτα σε 4:22:34.

Οι τερματισμοί συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα με τους θεατές σε όλο το μήκος από την είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας μέχρι και τον Τερματισμό να επευφημούν τους δρομείς που ολοκλήρωναν την προσπάθειά τους.

 

«Έπαθλο Χαρίλαος Βασιλάκος»

Ο αγώνας έχει ιδιαίτερη αξία για έναν ακόμα λόγο, καθώς τιμά τον πρώτο μαραθωνοδρόμο στην ιστορία, Χαρίλαο Βασιλάκο, τα ειδικά έπαθλα για τον οποίο απένειμε η οικογένεια Βασιλάκου στους νικητές.

 

Σημαντική υποστήριξη

Η ποιότητα του αγώνα δεν θα ήταν ίδια αν δεν υπήρχε η υποστήριξη μίας σειράς εταιρειών και φορέων. Μεγάλος Χορηγός του 3ου Μαραθώνιου Ολυμπίας ήταν η εταιρεία Energean Oil & Gas, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής και της ΝΑ. Μεσογείου καθώς και στη Βόρεια Αφρική.

Τον “αέρα” της Wind  είχε ο φετινός μαραθώνιος. Η γνωστή εταιρεία τηλεπικοινωνιών από το 2011 έχει συνδεθεί με τους αγώνες δρόμου σε όλη την Ελλάδα, την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος, τη στήριξη αθλητών, αλλά και το συνδυασμό του αθλητισμού με ενέργειες κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης.

Για την ασφαλιστική κάλυψη του αγώνα φρόντισε η Prime Insurance. Με έδρα την Κύπρο και υποκατάστημα στην Ελλάδα είναι μία σύγχρονη και δυναμική ασφαλιστική εταιρεία που καλύπτει όλο το φάσμα των ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Φυσικά για άλλη μία χρονιά δίπλα στον Μαραθώνιο Ολυμπίας βρέθηκαν, η Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ και η Ολυμπία Οδός Α.Ε  καθώς και οι χορηγοί επικοινωνίας Huffington Post, Sport24 και RUNNER MAGAZINE, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δρομείς.

Το φυσικό μεταλλικό νερό ΒΙΚΟΣ φρόντισε για την ενυδάτωση όλων των δρομέων και στους έξι αγώνες του προγράμματος.

Πολύτιμη βοήθεια όμως στον αγώνα προσέφερε και η κορυφαία ιαπωνική αθλητική εταιρεία  Asics, όπως άλλωστε κάνει εδώ και δεκαετίες προς τη δρομική κοινότητα δημιουργώντας προϊόντα υψηλών επιδόσεων που βοηθούν κάθε δρομέα έτσι ώστε να κάνει το τρέξιμο του πιο ασφαλές, άνετο αλλά και αποτελεσματικό!

 

Το μυστικό της επιτυχίας

Οι πάνω από 450 εθελοντές της διοργάνωσης από περισσότερους από 30 συλλόγους και σωματεία, έκαναν τους δρομείς να νιώθουν ξεχωριστοί και ήταν έτοιμοι να καλύψουν την κάθε τους ανάγκη βοηθώντας τους να πετύχουν τον στόχο τους.

Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα του Βρετανού δρομέα Nicholas Gibbins μετά τον αγώνα «Η βοήθεια των εθελοντών ήταν καθοριστική για την επίτευξη του νέου ατομικού μου ρεκόρ. Ήταν όλοι τους πρόθυμοι και η υποστήριξή τους εντυπωσιακή! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές και όλους του εθελοντές».

Η Τροχαία και φέτος πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα και έκανε όλες τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έτσι ώστε ο αγώνας να διεξαχθεί με ασφάλεια.

 

Ικανοποίηση και αίσθημα ευθύνης

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ΠΕ Ηλείας και τα αθλητικά σωματεία "Ολυμπιονίκης" Αρχαίας Ολυμπίας και Κόροιβος Αμαλιάδας αλλά και οι Δήμοι Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα και μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης για τις επόμενες διοργανώσεις.

Την επιμέλεια της διοργάνωσης είχε για μία ακόμα χρονιά η ALL ABOUT RUNNING φροντίζοντας για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων αλλά και όλων των παράλληλων εκδηλώσεων.

Ραντεβού λοιπόν το 2018 στον 4ο Μαραθώνιο Ολυμπίας, όπου οι διοργανωτές έχοντας ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία τους, υπόσχονται να προσφέρουν σε όλους τους συμμετέχοντες μία ακόμα μοναδική δρομική εμπειρία!

Αποτελέσματα και φωτογραφικό υλικό του αγώνα υπάρχει στο επίσημο site της διοργάνωσης www.olympiamarathon.gr