12 νεκροί από χιονοστιβάδα στο Έβερεστ

12 νεκροί από χιονοστιβάδα στο Έβερεστ

Απρίλιος 19, 2014 - 11:18

Τουλάχιστον δώδεκα άτομα -νεπαλέζοι οδηγοί ορειβασίας- σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα στις πλαγιές του Έβερεστ. Πρόκειται για την πιο φονική χιονοστιβάδα που έχει σημειωθεί ποτέ στο όρος.

Δώδεκα νεπαλέζοι οδηγοί ορειβασίας σκοτώθηκαν από χιονοστιβάδα στις πλαγιές του Έβερεστ. Τρεις αγνοούνται.

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ, η χιονοστιβάδα σημειώθηκε το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, στην έναρξη της ορειβατικής περιόδου και "χτύπησε" το πιο δημοφιλές μονοπάτι προς την κορυφή του όρους Έβερεστ.

Τρεις οδηγοί σέρπα αγνοούνται. Δύο τραυματίες οδηγοί μεταφέρθηκαν εσπευσμένα με ελικόπτερο σε νοσοκομείο στο Κατμαντού.

Η χιονοστιβάδα σημειώθηκε γύρω στις 06:45 τοπική ώρα, στην περιοχή που είναι γνωστή ως το "λιβάδι με ποπκόρν", σε ύψος 5.800 μέτρων, ανάμεσα στη βασική κατασκήνωση και την κατασκήνωση 1.

Αρχικά, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έξι νεκρούς.

Οι οδηγοί φαίνεται ότι έφτιαχναν σχοινιά για τους ορειβάτες τη στιγμή που σημειώθηκε η χιονοστιβάδα.

Τρία ελικόπτερα εστάλησαν στην περιοχή για να βοηθήσουν τις προσπάθειες διάσωσης.

Περισσότεροι από 4.000 ορειβάτες έχουν ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ, μετά την κατάκτησή της το 1953 από τον νεοζηλανδό σερ Έντμουντ Χίλαρι και τον σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι, ενώ περισσότεροι από 400 έχουν χάσει τη ζωή τους στο βουνό.

Το 1996, οκτώ ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους σε μια χιονοθύελλα, ενώ συνολικά εκείνο το έτος σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι προκαλώντας επικρίσεις για την εμπορευματοποίηση της αναρρίχησης στο Έβερεστ.

Φέτος η κυβέρνηση του Νεπάλ μείωσε σημαντικά το κόστος της αναρρίχησης, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία για το ενδεχόμενο συγκέντρωσης πολλών ορειβατών στην περιοχή.

Πηγή: News247.gr με πληροφορίες από ABC