Σπήλαιο Αγίας Παρασκευής

Θέση

Βορειοδυτικά του χωριού Σκοτεινό συναντάμε το σπήλαιο της Αγίας Παρασκευής. Μετά την είσοδο υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα, ο «Μέγας Ναός» (μήκους 130 μέτρων, πλάτους 33 μέτρων και ύψους 30 μέτρων), όπου απαντώνται εντυπωσιακά συμπλέγματα σταλαγμιτών και σταλακτιτών.

Η επόμενη αίθουσα, ο «Βωμός» είναι μικρότερη σε διαστάσεις (24x8,5x25) και υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνονταν θυσίες. Στο άκρο αριστερά της πρώτης αίθουσας, κάθοδος οδηγεί στο «Άδυτον», θάλαμο διαστάσεων 15x8x3μ. Από αυτόν ανηφορικός διάδρομος οδηγεί από άλλη έξοδο στην πρώτη αίθουσα.

Μεταξύ Βωμού και Αδύτου διάδρομος 12μ. καταλήγει στην «Αίθουσα Λατρείας» (12x12x14) που μοιάζει με θόλο και έχει θεαματικό φυσικό διάκοσμο. Άνοδος 4 μέτρων οδηγεί στην «Αίθουσα Προσευχής» και τέλος ανοίγεται μικρός στενός θάλαμος (οι ντόπιοι το ονομάζουν «Εκκλησάκι»). Το μήκος του σπηλαίου σε κάτοψη είναι 170 μέτρα με συνολική έκταση περίπου 2.500 τμ. και τουριστική διαδρομή 450 μέτρων.

Συστηματικές ανασκαφές δεν έχουν γίνει στο σπήλαιο, αλλά από έρευνες προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας κατά τη Μινωική περίοδο. Πολλοί από τους σταλαγμίτες του σπηλαίου φέρουν ίχνη επεξεργασίας και πιθανολογείται ότι υπήρξαν αντικείμενα λατρείας.

πληροφορίες από το incrediblecrete.gr

Location