Σπήλαιο Αγ.Ανδρέα Καστανιάς

Θέση

Το σπήλαιο βρίσκεται ανατολικά του χωριού Κάτω Καστανιά Βοιών, Ν. Λακωνίας. 

Στις αρχές του περασμένου αιώνα ο Κώστας Στιβακτάς άνοιξε μία σχισμή στο έδαφος ψάχνοντας για νερό. Ευθύς βρέθηκε μπροστά σε ένα σπήλαιο μοναδικής ομορφιάς.

Από τότε, ο ίδιος και οι απόγονοί του συνήθιζαν να μπαίνουν μέσα στο Σπήλαιο, κρατώντας μια αναμμένη αφάνα για να βλέπουν, και να παίρνουν νερό από μια μικρή σγούρνα. Αυτό γινόταν μέχρι το 1958, οπότε το Σπήλαιο έγινε ευρύτερα γνωστό και ανατέθηκε η φύλαξη και η προσπάθεια αξιοποίησής του στην Κοινότητα Καστανιάς. Σήμερα η περιήγηση του Σπηλαίου έχει γίνει βατή και άνετη. 

Το σπήλαιο βρίσκεται στην κυκλική διαδρομή που συνδέει τα ορεινά χωρία Καστανιά, Άνω Καστανιά, Φαρακλό και Μεσοχώρι με τη Νεάπολη. Λεωφορεία και άλλα μεγάλα οχήματα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή από Μεσοχώρι λόγω στενότητας του δρόμου μέσω Καστανιάς. 

Διαθέτει δύο κύριες αίθουσες με πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο. Πρόκειται για αξιοποιημένο σπήλαιο (Φορέας Εκμετάλλευσης: Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Καστανέας). 

Η έκταση του Σπηλαίου είναι 1.500 τ.μ., χωρίζεται σε δύο επίπεδα και ο επισκέπτης το περιέρχεται με μια διαδρομή 500 μ. Σπάνιες παρουσίες όπως δίσκοι, επίπεδοι σταλαγμίτες, εκκεντρίτες και ελικτίτες, έχουν τον ιδιαίτερο τόπο τους στο σπήλαιο και αποτελούν σημαντικούς σταθμούς της ξενάγησης. Με λίγη τύχη, ίσως να συναντήσετε έναν ευγενή μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου, το τυφλό και κουφό δολιχόποδο.

 

πηγή: Κοινότητα Μονεμβασιάς   -   www.monemvasia.gr

Image: 

Location