Όρος Γιούχτας και τα Ιερά του Σπήλαια

Θέση

Στο ανθρωπόμορφο ιερό βουνό του Γιούχτα που θεωρείται από τους αρχαίους συγγραφείς ως ο τάφος του Δία υπάρχουν τέσσερα ιερά σπήλαια, ένα σε κάθε σημείο του ορίζοντα. Αποτέλεσαν κατά τη μινωική εποχή χώρους θυσιών, τελετών και φύλαξης τροφίμων.
Μορφολογικά, το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ύπαρξη πολλών διαφορετικών και αλληλένδετων αιθουσών.

Το σπηλαιώδες χάσμα του Ιερού του Γιούχτα

Πρόκειται για ένα στενόμακρο χάσμα βάθους περίπου 12μ. που επικοινωνεί με δευτερεύουσες σπηλαιώδεις κοιλότητες. Βρίσκεται στη θέση «Του Ζια το Μνήμα» (τάφος του Δία), στο κέντρο του μινωικού ιερού κορυφής, σε υψόμετρο 720 μέτρων. Εδώ ανακαλύφθηκαν αναρίθμητα αφιερώματα της Μεσο- και Υστερομινωικής εποχής, καθώς και εγχάρακτες αφιερώσεις της γραμμικής Α.

Το Χωστό Νερό

Βρίσκεται και αυτό σε υψόμετρο περίπου 720 μέτρων, στη νοτιότερη κορφή του ιερού βουνού. Το σπήλαιο αυτό αποτελείται από 3 αίθουσες και διαδρόμους με ανθρωπόμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που προσείλκυσαν τους μινωίτες για να το χρησιμοποιήσουν σαν λατρευτικό σπήλαιο, γεγονός που αποδιεκνύεται από το πλήθος αρχαίων οστράκων από αγγεία και αγαλματίδια που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Σπήλαιο του Στραβομύτη

Βρίσκεται στη βορινή πλευρά του Γιούχτα και διακρίνεται εύκολα λόγω των πολλαπλών ανοιγμάτων του κάθετου τοιχώματος του βουνού. Τα πλούσια ευρήματα σε αυτό το σπήλαιο δικαιολογούν την υπόθεση ότι χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις περιόδους, ακόμα και στη νεολιθική, εφόσον οστά από κρανίο μικρού παιδιού υπήρχαν σε νεολιθικό αγγείο που βρέθηκε εδώ. Είναι το πιο χαρακτηριστικό από άποψη μορφολογίας σπήλαιο του βουνού. Διαθέτει πλήθος θαλάμων και περασμάτων που αναπτύσσονται σε τουλάχιστον δύο επίπεδα. Συνολικά, υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τα 400μ. διαδρομών, ωστόσο παραμένει ανεξερεύνητο.

Τα Ανεμόσπηλια

Πρόκειται για ρωγμές στο συμπαγή ασβεστολιθικό βράχο σε υψόμετρο 440 μέτρων στη Β-ΒΔ πλαγιά του Γιούχτα. Το όνομά τους παίρνουν από τη θέση τους: βλέποντας προς το βορά, είναι εκτεθειμένα στους ισχυρούς βορείους ανέμους. Οι ανασκαφές του ζεύγους Σακελαράκη, έφεραν στην επιφάνεια θραύσματα σπονδικών αγγείων με αφιερώσεις στη Γραμμική Α.

Διεύθυνση: Αρχάνες, ΤΚ 70100

πληροφορίες από το incrediblecrete.gr

Location