Νέστος ποταμός

Θέση

 

Ο Νέστος είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, ενώ ο ρους του οριοθετεί τα σύνορα ανάμεσα στη Μακεδονία και τη Θράκη και τους νομούς Καβάλας και Ξάνθης, έχοντας πρώτα διατρέξει το νομό Δράμας. Η συνολική του πορεία καλύπτει 243 χλμ, 130 από τα οποία βρίσκονται σε Ελληνικό έδαφος. Πηγάζει από τα όρη Ρίλα της Βουλγαρίας, ενώ εκβάλλει στο Θρακικό Πέλαγος.

Στην μυθολογία ο Νέστος ή Νέσσος γεννιέται στην αρχή του χρόνου πριν ακόμη γεννηθούν οι άνθρωποι. Γεννήθηκε μαζί με 12.456 ποταμούς και 3000 Νύμφες. Πατέρας του ήταν ο Ωκεανός και μητέρα του η Τηθύς.

Στην περιοχή δραστηροποιούνται εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού με ποικιλία προγραμμάτων raftingσε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν 2 διαδρομές: Η διαδρομή Πλατανόβρυση - Ξάγναντο - Σταυρούπολη που έχει βαθμό δυσκολίας 2-3 και διάρκεια περίπου 4-5 ωρών μαζί με τις "απαραίτητες" στάσεις. Και η διαδρομή Σταυρούπολη - Λιβερά - Γαλάνη που έχει βαθμό δυσκολίας 1-2 και συνολική διάρκεια με τις στάσεις 2-3 περίπου ώρες, μια διαδρομή περισσότερο φυσιολατρική παρά αθλητική ή «αδρεναλίνης».

Συνολικά, η κατάβαση του ποταμού γίνεται ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια και η κίνηση στον εντυπωσιακό αφρισμένο όγκο του αφρισμένου νερού στο στενό φαράγγι στη συνέχεια θα ακολουθήσει η χαλάρωση από την όλη ένταση δίπλα στα νερά του ποταμού στο υπέροχο αυτό φυσικό περιβάλλον.

Location