Φαράγγι Ενιπέα (canyoning)

Θέση

Ο Ενιπέας είναι ποταμός της Πιερίας, ο οποίος διαρρέει το Λιτόχωρο. Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σε βαθμό που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο.

Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς. Πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. Η ίδια θεότητα απαντάται και στη Θεσσαλία και στην Ήλιδα. Σύμφωνα πάλι με τη Μυθολογία, στο Φαράγγι του Ενιπέα κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο μουσικός Ορφέας, ενώ στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ.

Ο Ενιπέας έχει τις πηγές του στην θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Οι κολυμπήθρες (βάθρες) κατά μήκος του είναι φυσικές πισίνες. Παραδόξως, η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού (είτε στην άνοδο, είτε στην κάθοδο) δεν είναι από τις δημοφιλέστερες του Ολύμπου. Οι περισσότεροι ορειβάτες προτιμούν να την παρακάμψουν και να ανέβουν μέχρι τα Πριόνια με το αυτοκίνητό τους και από κει να συνεχίσουν ορειβατικά μέχρι τις ψηλές κορφές. Η διαδρομή αυτή, ωστόσο, είναι από τις ομορφότερες, σκιερότερες και σίγουρα η πιο υγρή από όλες! Προσφέρεται για όλες τις ηλικίες και είναι ιδανική για οικογενειακές εξορμήσεις και διανυκτερεύσεις με σχετική ασφάλεια. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Λιτόχωρο (θέση "Μύλοι") σε υψόμετρο 300 μέτρων. Έχει μήκος 9 χλμ και ένας μέτριος περιηγητής θα φτάσει στα Πριόνια σε 5-6 ώρες. Το νερό του ποταμού είναι πόσιμο σε όλα, σχεδόν, τα σημεία του και υδρεύει το Λιτόχωρο.

Από το μοναστήρι του Αγ. Διονυσίου και σε 10’ βρίσκεται κανείς μέσα στον Ενιπέα. Αυτό το τμήμα είναι γενικά ανοιχτό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ρέμα με πλούσια βλάστηση, υπέροχες νεροτσουλήθρες, jumps και βουτιές.

Στη μέση περίπου της διαδρομής το ρέμα στενεύει και παίρνει την μορφή πανέμορφου φαραγγιού για κάποιο μήκος. Έχει πολλά μικρά ραπέλ και 2 από 12 έως 15μ.Στην τρίτη ξύλινη γέφυρα του μονοπατιού Ε4 η διαδρομή τελειώνει και από το μονοπάτι πια επιστροφή στον Αγ. Διονύσιο μετά από χαλαρό περπάτημα μίας περίπου ώρας.

Διάρκεια κατάβασης, 4-6 ώρες ανάλογα την ομάδα.

 

 

Location