Εύηνος ποταμός

Θέση

Ο Εύηνος ή Φίδαρης είναι ποταμός του νομού Αιτωλοακαρνανίας με συνολικό μήκος περίπου 80 χλμ. Οι πηγές του είναι στα βουνά Κόρακας και Τσεκούρι, κοντά στην Αρτοτίνα εκβάλλει κοντά στο χωριό Κρυονέρι, ανατολικά από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου στον Πατραϊκό Κόλπο, απέναντι από την Πάτρα. Κατά τη διαδρομή του δέχεται τα νερά ενός πλήθους παραποτάμων με κυριότερους τους Κότσαλο, Πορτιάρη, Φιδάκια και Γιδομαντρίτη. Στον Εύηνο σώζονται ακόμα πολλά παλιά πέτρινα γεφύρια, όπως της Αρτοτίβας το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της δυτικής Ελλάδας, της Κλεπάς, της Δορβιτσάς, του Πόριαρη, της Μελίγκοβας κ.α. 
Ο Εύηνος είναι ιδανικός για αθλητικές δραστηριότητες όπως το κανόε-καγιάκ και το ράφτινγκ. Η διαδρομή 10χλμ με βαθμό δυσκολίας 2 είναι ιδανική για όσους θέλουν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά. Η διαδρομή ξεκινάει στην γέφυρα του χωριού Πόρος και φτάνει στην γέφυρα του Χάνι Μπανιά, από τα πρώτα μέτρα της υδάτινης διαδρομής ο Εύηνος μας κερδίζει με την ασύγκριτη ομορφιά του, ενώ τα νερά του  είναι τόσο ¨άγριά¨ όσο χρειάζεται για να μας ξυπνήσει από την απόλυτη ηρεμία του τοπίου. Αξιοθαύμαστη είναι η ομορφιά του φαραγγιού του Ευήνου με το ιστορικό πετρόκτιστο μονοπάτι.
Οι επισκέπτες της περιοχής ασχολούνται επίσης με την πεζοπορία, την ορειβασία, το ποδήλατο βουνού και την ιππασία. Στην περιοχή της γέφυρας του Μπανιά έχουν δημιουργηθεί σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι πιο ολοκληρωμένες στην Ελλάδα μετά τις αντίστοιχες ολυμπιακές της Αθήνας.